Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lufthansa ştia că pilotul Andreas Lubitz avusese depresie şi informase Autoritatea aeronautică –Bild

reuters_albert_gea.jpg

Sursa foto Reuters Albert Gea

Copilotul avionului Germanwings avea o scutire medicală pe care a ascuns-o de angajatorii săi. Compania aeriană Lufthansa fusese informată în 2009 că pilotul Andreas Lubitz, suspectat că a prăbuşit avionul Germanwings, era temporar inapt de zbor din cauza depresiei, iar Autoritatea aeronautică germană a fost înştiinţată, afirmă surse citate de revista Bild.

Potrivit tabloidului Bild, citat de Mediafax, Andreas Lubitz fusese depistat inapt de zbor la şcoala de aviaţie comercială din Phoenix (Arizona), unde sunt pregătiţi piloţii Lufthansa. Medicii stabiliseră că Lubitz era temporar inapt de zbor şi avea nevoie de "control medical special constant".

Lufthansa fusese informată despre situaţie, iar compania aeriană a transmis informaţia Autorităţii aeronautice federale germane.

Andreas Lubitz "a suferit de epuizare profesională şi depresie în anul 2009", a declarat mama unei foste colege de liceu a copilotului, citată de Frankfurter Allgemeine Zeitung. În plus, în ultima vreme, Andreas Lubitz traversa o criză în relaţia cu prietena sa, de care se despărţise, situaţie care probabil i-a accentuat afecţiunile.

Biroul federal al aviaţiei din Germania a cerut astazi companiei Lufthansa să ofere acces la dosarul medical al lui Andreas Lubitz, copilotul avionului Germanwings suspectat că a prăbuşit intenţionat aeronava, in urma cu 3 zile, în sudul Franţei, relatează agenţia DPA în pagina electronică.

   Procurorii din Dusseldorf au anunţat astazi că printre documentele găsite în timpul percheziţiei la domiciliul copilotului Andreas Lubitz se afla şi o adeverinţă medicală prin care era scutit de la serviciu din cauza unei boli. Adeverinţa era însă ruptă, iar Lubitz nu şi-a informat angajatorii despre acest lucru.

      Anchetatorii germani au precizat că nu au găsit nici un bilet de sinucidere sau "vreun indiciu de natură politică sau religioasă. "Totuşi, au fost găsite documente care conţineau informaţii medicale ce indică o boală.

Potrivit Parchetului din Dusseldorf, scutirea medicală includea şi ziua în care Lubitz a provocat prăbuşirea avionului comercial, care circula de la Barcelona către Dusseldorf şi avea la bord 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului.

      Parchetul nu a precizat dacă adeverinţa medicală menţiona o boală fizică sau mentală, dar a afirmat că Andreas Lubitz pare să fi fost sub tratament medical de mai mult timp. Faptul că Lubitz pare să fi rupt scutiri medicale recente "duce la concluzia preliminară că persoana decedată a ascuns boala de angajatorul său şi de mediul profesional".

      Anchetatorii verifică situaţia copilotului şi a familiei sale, pentru a afla inclusiv dacă acesta a suferit vreo depresie, probleme psihice, financiare sau în relaţiile personale.

Preşedintele companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat joi că Lubitz a trecut testele de sănătate şi era apt de zbor. El a precizat însă că în urmă cu şase ani, când Lubitz începuse pregătirile pentru obţinerea licenţei de pilot comercial, a întrerupt cursurile pentru câteva luni. El a adăugat că, dacă motivul era de natură medicală, regulile germane privind respectarea vieţii private ar fi împiedicat dezvăluirea acestor informaţii.

Andreas Lubitz, în vârstă de 27 de ani, este suspectat că a provocat intenţionat prăbuşirea avionului Germanwings, marţi, într-o regiune muntoasă din sudul Franţei. Procurorul din Marsilia a declarat joi că Lubitz a refuzat să-i dechidă uşa pilotului şi a acţionat butonul de coborâre a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenţie de a distruge acest avion.