Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Slujbă de comemorare a victimelor tragediei Germanwings

accident_germanwings.jpg

Coroane depuse în memoria victimelor accidentului aviatic (Foto: Reuters)

În Germania, autoritățile anunță o slujbă națională de doliu, pe 17 aprilie, dedicată memoriei celor 150 de victime ale prăbușirii avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, la Catedrala din Koln.

Cancelarul federal Angela Merkel, precum și președintele Germaniei, Joachim Gauck, vor participa la această slujbă, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a landului Renania de Nord-Westfalia. ”Familiile și prietenii victimelor” sunt invitați, la fel ca reprezentanți ai altor țări afectate de catastrofă, a adăugat aceasta.

Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, ce efectua o cursă pe ruta Barcelona-Dusseldorf, s-a prăbușit marți în Alpii francezi, într-o catastrofă în care au murit toți cei 150 de oameni aflați la bord, printre care și copilotul Andreas Lubitz.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, acesta din urmă, suferind de probleme de sănătate de ordin psihic, ar fi provocat în mod deliberat catastrofa.

Compania Germanwings oferă rudelor victimelor ”până la 50.000 de euro per pasager” pentru a face față cheltuielilor imediate, anunță un purtător de cuvânt al firmei.

Acest prim ajutor, independent de compensațiile ce ar trebui plătite sub responsabilitatea companiei, nu se va restitui în niciun caz, a precizat reprezentantul companiei.

Responsabilitatea companiilor aeriene în caz de accident este reglementată prin Convenția de la Montreal din 1999, care prevede un plafon de 143.000 de euro per victimă.

Potrivit unor specialiști în asigurări consultați de AFP, faptul că accidentul a fost provocat în mod deliberat de copilotul avionului nu schimbă cu nimic plata compensațiilor pentru pierderile umane.

Andreas Lubitz cunoştea perfect regiunea unde s-a prăbușit

Chiar dacă nu se poate spune dacă Andreas Lubitz a premeditat prăbuşirea avionului, mărturiile partenerilor săi de la clubul de aviaţie din care făcea parte sugerează că acesta cunoştea foarte bine zona Alpes-de-Haute-Provence şi, mai exact, locul unde a avut loc tragedia, relatează Le Parisien, în ediţia electronică.

Pasionat de zborul cu planorul, Andreas s-a format la clubul din oraşul său natal care efectua periodic stagii în Alpes-de-Haute-Provence. ”Sunt sigur că Andreas a participat cel puţin o dată sau de două ori la stagii cu noi la Sisteron (Alpes-de-Haute-Provence)”, a explicat Ernst Müller, un membru al clubului aeronautic din Montabaur.

Dieter Wagner, un alt membru al clubului precizează: ”Andreas a participat la unul dintre aceste stagii în Alpes-de-Haute-Provence cu nepoata mea, care era prietenă cu el. Era pasionat de Alpi şi chiar obsedat. Sunt sigur că el cunoştea sectorul unde s-a prăbuşit avionul pentru că îl survolase cu planorul”.

Un alt cotidian francez, Metro News, susţine că Andreas Lubitz mergea în vacanţă cu părinţii lui de la vârsta de nouă ani la clubul aeronautic din Sisteron, situat la 69 de kilometri de Le Vernet, o localitate din apropierea locului în care s-a prăbuşit avionul.

Un prieten al părinţilor copilotului a declarat pentru Metro News că Lubitz venea cu părinţii şi locuia într-un camping al clubului aeronautic. El era descris drept un ”băiat normal” de către cei care în cunoşteau. Ulterior, Lubitz s-a alăturat clubului din Seyne-les-Alpes, tot împreună cu părinţii.

În regiune se află numeroase cluburi aeronautice, unde turiştii germani pasionaţi de acest sport vin încă din luna martie. Cele două cluburi din Sisteron şi Montabaur fiind înfrăţite, ”părinţii lui veneau să zboare cu planorul”, mărturiseşte Francis Keser, de la clubul din Sisteron. ”Nu vom putea înţelege niciodată o asemenea nebunie”, a precizat el, adăugând că ”încep să apară numeroase coincidenţe. Dacă a venit la clubul din Seyne, este tulburător. Există probabil o legătură”.

Jean-Pierre Revolat, instructor la clubul aeronautic, este mai categoric: ”Este părerea mea, nu pot garanta pentru ea, dar am impresia că a modificat traiectoria pentru a veni aici”.