Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


73% dintre români sunt nefumători. Mulți mor prematur din cauza unor boli asociate fumatului

tigara.jpg

73% dintre români sunt nefumători. Mulți mor prematur din cauza unor boli asociate fumatului

Statisticile negre privind efectele nocive ale fumatului, dreptul constituţional la  sănătate, precum şi eliminarea discriminării actuale fumător- nefumător au determinat peste 100 de ONG- uri să ceară autorităţilor adoptarea de urgenţă a unor prevederi legale prin care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise.Solicitarea Coaliţiei „România respiră”, vine înainte ca deputaţii să se pronunţe asupra unui proiect de lege adoptat deja de Senat.

"Noi nu luptăm împotriva fumătorilor. Luptăm pentru un aer curat și dreptul de a respira aer curat al nefumătorilor", spune la RFI dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Naționale de Pneumologie.

Există în literatura de specialitate 1 milion de articole despre efectele fumatului activ și aprox. o sută de mii de articole care documentează efectele fumatului pasiv.

Într-o țară în care bugetul Sănătății este foarte drămuit, în care se cheltuie foarte mult pentru tratamentul cancerului pulmonar și a bolilor cardiace, este normal să apară această lege mai ales că în Uniunea Europeană sunt cel puțin 12 țări care au făcut acest lucru (interzicerea completă a fumatului în spațiile publice – n.red.). Dacă ne uităm a vecini – Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria – au făcut deja acești pași protectivi pentru nefumători.

La ora actuală, în orice spațiu public din România, cei discriminați sunt nefumătorii care sunt expuși la riscuri similare cu fumătorul activ. Nefumătorii în România reprezintă 73% spre deosebire de fumători 27 %.

Pe când interzicerea fumatului în parcuri, pe stradă și pe plaje?

Sunt cazuri în Statele Unite ale Americii, Anglia, care arată că există o influență și din punctul acesta de vedere mai ales în privința expunerii copiilor. Noi suntem fericiți dacă reușim să facem acest prim pas. Vom face ceilalți pași ulterior, mai spune dr. Florin Mihălțan.

Avem motive să credem că legea va fi votată de Camera Deputaților (for decizional în acest caz), asistăm la o mobilizare serioasă a societății civile . Există și voință politică, sunt 108  care deja au semnat proiectul de lege, și să nu uiătm forța  pe care o reprezintă asociațiie profesionale.

Încă un argument în favoarea legii, în Franța când s-a introdus această interdicție a scăzut cu 16% numărul de internări în spitale pentru crize de astm și infarct miocardic. Reprezintă o imensă contribuție la buget...

Inițiativa Coaliției „România respiră” vizează și prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor. Ascultă interviul audio cu dr. Florin Mihălțan pentru a afla datele statistice îngrijorătoare de care dispun autoritățile.
 

 
Președintele Societății Naționale de Pneumologie, dr Florin Mihălțan, intervievat de Magda Prelipceanu