Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele cinci mituri legate de autism

În România există oficial circa şapte mii de copii cu autism, dar numărul lor ar putea fi în realitate mult mai mare. Peste 3.200 de cazuri noi au fost înregistrate în 2013, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată joi, 2 aprilie.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă persoanele cu autism este excluderea socială.

ONU estimează că la nivel mondial, peste 80% dintre adulţii cu autism nu au un loc de muncă. Studiile arată că angajatorii sunt de fapt cei care au de pierdut, pentru că o persoană cu autism are o gândire mai logică şi este mult mai atentă la detalii.

Cei care suferă de autism sunt percepuţi adesea ca persoane ciudate, care se condamnă la singurătate, prin refuzul lor de a se integra în societate.

Şi totuşi, în privinţa autismului există o serie de mituri, pe care publicaţia britanică The Independent încearcă să le demoleze:

 

1. Autismul este o boală psihică.

Potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie, 28% din populaţie crede că autismul este o boală psihică, la fel ca schizofrenia. În realitate, autismul este o tulburare de dezvoltare, care apare adeseori la naştere sau la vârsta de 18 luni-doi ani a copilului.

Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, comportamente stereotipe, repetitive.

 

2. Autismul se regăseşte doar la copii.

Autismul nu poate fi "vindecat". De regulă, un copil autist va deveni, în timp, un adult autist.

Există şi cazuri în care simptomele se atenuează, pe măsură ce copilul creşte, mai ales dacă afecţiunea e depistată devreme, dar nu este o regulă. Din ce în ce mai mulţi oameni sunt diagnosticaţi cu autism la maturitate.

 

3. Autiştii sunt geniali.

Ei bine, nu toţi autiştii sunt ca personajul lui Dustin Hoffman din filmul Rain Man, care putea număra câteva zeci de scobitori căzute pe jos, după numai o privire fugară de două-trei secunde. Sunt însă cazuri de astfel de persoane, care pot face socoteli extrem de complicate, fără a folosi un calculator sau creion şi hârtie. Totuşi, studiile actuale arată că cel mult două persoane cu autism din 200 s-ar putea să aibă abilităţi extraordinare.

 

4. Autismul îi afectează doar pe bărbaţi.

...şi totuşi, sunt cercetători care cred că poeta americană Emily Dickinson era şi ea autistă. E adevărat că această tulburare apare mai des la băieţi, decât la fete (raportul e de 4 la 1). Noile descoperiri arată însă că semnele autismului trec adesea neobservate la femei.

 

5. Autiştii preferă izolarea.

Comportamentul social obişnuit al celor mai mulţi oameni poate fi un adevărat efort pentru persoanele cu autism. Adesea, această dificultate este interpretată ca o formă de dezinteres în formarea unor prietenii sau relaţii sociale. Un sondaj britanic realizat în 2012 arăta că 65% dintre persoanele cu autism şi-ar dori să aibă mai mulţi prieteni.