Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TVR are datorii uriaşe. Creşte taxa TV?

tanase_stelian_-_politolog.jpg

Preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase

Datoriile Societăţii Române de Televiziune rămân colosale. Președintele-director general al TVR a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă că datoriile SRTv erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei. Din această sumă, 440 de milioane de lei reprezintă datorii la bugetul de stat. În acest context, şeful TVR, Stelian Tănase, cere din nou Guvernului ştergerea datoriilor sau creşterea taxei TV.

Din cele 440 de milioane de lei pe care SRTv le datorează statului, 240 de milioane reprezintă obligaţiile efective către bugetul de stat, iar restul sumei, aproximativ 200 de milioane de lei, este reprezentată de penalităţi şi majorări, conform Cameliei Pătru, director al Departamentului Economic al SRTv.

La rândul său, preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, a reamintit ceea ce a spus şi cu un an în urmă, tot într-o conferinţă de presă, respectiv faptul că datoriile istorice ale TVR au început să se formeze în 2005, odată cu introducerea TVA-ului la achiziţia de licenţe şi programe.

Ce soluţii sunt?

Stelian Tănase a propus din nou ca datoria TVR la bugetul de stat să fie ştearsă. "În 2014 am plătit toate datoriile curente. Marea problemă sunt datoriile istorice la care tot timpul se adaugă penalităţi pe care nu le mai putem susţine", a spus Stelian Tănase, care pune dezechilibrul financiar al TVR pe seama deciziilor guvernamentale din ultimii ani.

Şeful TVR spune că o altă variantă ar fi mărirea taxei TV cu 50 de bani, de la 4 lei la 4,5 lei. Stelian Tănase afirmă că, dacă ar fi mărită această taxă, TVR ar fi de acord să renunţe total la contractele de publicitate.

"Eu sunt adeptul modelului BBC, unde nu se percepe publicitate (...) Dar taxa trebuie să acopere realizarea programelor pe care chiar autoritatea şi legea le cer (...) Aş privi relaxat renunţarea la publicitate, dar taxa trebuie să fie la nivelul obligaţiilor pe care le avem", a spus Tănase.

Pe de altă parte, şeful TVR a spus că o altă soluţie care a fost vehiculată anul trecut în cazul TVR, respectiv intrarea în insolvenţă, nu mai este de actualitate.

În plus, Stelian Tănase a spus că TVR a elaborat chiar şi un proiect de modificare a actualei Legii de funcţionare a SRTv, acesta urmând să fie discutat cu specialiştii.