Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accesul la educație, principala problemă a romilor

romi.jpg

Accesul la educație, principala problemă a romilor

Comunitatea romă, cea mai mare minoritate etnică din Europa, între 10 și 12 milioane de persoane, încă se confruntă cu excluderea din societate, cu inegalitatea și cu discriminarea, arată Comisia Europeană, în mesajul transmis de Ziua Internațională a Romilor. În România, situația romilor se îmbunătățește în pas cu îmbunătățirea situației societății, spune la RFI activistul rom Petre Florin Manole. În opinia sa, accesul la educație este principala problemă a comunității rome, deși școala este gratuită și obligatorie în România.

Educația este cheia succesului în viitor. O educație mai bună îți asigură mai multe șanse la un loc de muncă, beneficii în sănătate etc. Fără educație toate problemele se perpetuează, spune în interviul acordat RFI Petre Florin Manole, activist rom și consilier local la Primăria sectorului 5.

Nu există statistici care să spună câți romi au serviciu în România. Oricum, cei mai săraci pensionari de la noi sunt romii.

Oamenii să aibă mai puține așteptări de la Guvern și să ceară autorităților locale să facă mai multe pentru ei, îndeamnă Petre Florin Manole, care aduce drept exemplu o inițiativă de suuces de la primăria Frumușani, jud. Călărași.

În cartierul Ferentari din sectorul 5 este concentrată cea mai mare comunitate de romi din România, dar totuși e mai mică decât în imaginarul colectiv, punctează consilierul  Petre Florin Manole.

Activitatea ONG-urilor din ultimii 25 de ani este principalul motor de îmbunătățire a situației romilor în România. S-au pilotat foarte multe proiecte bune care au fost adoptate ulterior și de stat.

 

 
Activistul rom Petre Florin Manole, consilier la Primăria sectorului 5, intervievat de Magda Prelipceanu