Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comedia "The Interview" trece graniţa nord-coreeană... pe calea aerului

Un nord-coreean refugiat în Coreea de Sud a trimis mii de copii ale comediei americane "The Interview" în Coreea de Nord, cu ajutorul unor baloane. E vorba de parodia despre asasinarea liderului de la Phenian, Kim Jong-un, film ce a provocat furia regimului stalinist.

Corespondentul RFI la Seul, Frédéric Ojardias

Lee Min-bok e hotărât să pună umărul la debarcarea dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un.

Bărbatul care trăieşte în Coreea de Sud de 20 de ani spune că a trimis de patru ori până acum mai multe baloane pline cu copii pirat ale filmului american "The Interview", pe care Phenianul vrea să-l ţină departe de ochii populaţiei nord-coreene.

Refugiatul speră că filmul le va deschide ochii compatrioţilor săi şi-i va încuraja să se revolte. Bărbatul trimite baloanele noaptea, sub supravegherea Poliţiei.

Unele voci din Coreea de Sud critică acest gen de acţiuni, care insultă Coreea de Nord şi dinastia aflată la putere, pe motiv că ele sunt contraproductive. Locuitorii din zonele aflate lângă graniţă sunt îngrijoraţi de riscul unor confruntări militare: în octombrie, soldaţii nord-coreeni au deschis focul asupra unor astfel de baloane.

Întrebarea care se pune este dacă nord-coreenii au cum să vadă DVD-urile trimise cu balonul de vecinii din sud, întrucât gradul de sărăcie este atât de mare, încât cei mai mulţi locuitori din Nord de-abia îşi permit să-şi cumpere mâncare, darămite să-şi achiziţioneze un DVD player.

Guvernul de la Seul tolerează acest gen de acţiuni ale refugiaţilor nord-coreeni, semn al libertăţii de expresie.