Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul Blackwater: Autorii masacrului din 2007 din Irak, condamnaţi dur

dosarul_blackwater_autorii_masacrului_2007_irak_condamnati_dur.jpg

Un elicopter Blackwater survolează Bagdadul (Foto: AFP)

Condamnări dure pentru cei patru "mercenari" de la fosta firmă de securitate americană Blackwater, pentru rolul pe care l-au jucat într-un atac armat soldat cu moartea a 14 civili irakieni şi rănirea altor 12, în anul 2007.

Un lunetist, Nicholas Slatten, a fost condamnat pe viaţă. Ceilalţi trei - Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard - au fost condamnaţi la câte 30 de ani de închisoare pentru multiple capete de acuzare de crimă, tentativă de crimă şi folosirea unei arme de foc în timpul comiterii unor infracţiuni penale, relatează Sky News. Procurorii au prezentat atacul armat, comis într-o intersecţie aglomerată din centrul Bagdadului, drept o ambuscadă neprovocată de către civili. Până în ultima clipă însă foştii agenţi au afirmat că au acţionat în legitimă apărare atunci când au deschis focul în Piaţa Nisoor. Ei au folosit mitraliere şi lansatoare de grenade asupra unor civili irakieni neînarmaţi, printre care se aflau femei şi copii. Atacul a avut loc la trecerea unui convoi Blackwater Worldwide care încerca să deschidă drumul unor diplomaţi americani.

Toţi patru au fost găsiţi vinovaţi în octombrie pentru rolul pe care l-au jucat în acest masacru, care a provocat un val de proteste internaţionale, a alimentat sentimentul antimerican din Irak şi a determinat Bagdadul să scoată firma din ţară. Pentru mulţi dintre irakieni atacul a ajuns să reprezinte simbolul impunităţii americanilor şi cel mai grav exces de zel al unei firme căreia Washingtonul i-a "externalizat" numeroase responsabilităţi în timpul războiului. Cât despre compania Blackwater, aceasta a plătit sume necunoscute de bani familiilor victimelor, evitând un proces. În prezent se numeşte Academy şi are sediul în Virginia.