Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Israelului, la RFI: “Holocaustul este o lecție și un avertisment pentru noi toți”

niederhoffer.jpg

Supraviețuitorul Abraham Niederhoffer, la întâlnirea cu premierul israelian

Astăzi e una dintre cele mai importante sărbători pentru Israel: Yom Hashoah sau ziua în care fiecare israelian cinstește memoria victimelor Holocaustului. Și în România vor fi comemorate aceste victime, atât cetățenii evrei uciși sau deportați, cât și românii care au încercat să-i apere, spune, într-o declarație pentru RFI, ambasadorul israelian la București, Dan Ben-Eliezer. Diplomatul avertizează că antisemitismul este în creștere în Europa o dată cu ascensiunea partidelor de extremă dreapta.

 

De Yom Hashoah, Ziua Holocaustului, în Israel toată lumea păstrează două minute de reculegere în amintirea celor șase milioane de evrei uciși de naziști și de colaboratorii lor, timp în care pot fi auzite doar sirenele.

Pe întregul teritoriu al Israelului, restaurantele, cafenelele și locurile de distracție sunt închise de Ziua Holocaustului, mașinile trag pe dreapta, iar șoferii ies în timpul celor două minute de reculegere și stau drepți și cu capetele plecate. Televiziunile și radiourile difuzează exclusiv documentare despre Holocaust, muzică sobră și interviuri cu supraviețuitori.

Și în România a fost ținută o ceremonie specială la Centrul Evreiesc. Într-o  declarație pentru RFI, ambasadorul Israelului, Dan Ben Eliezer, avertizează că antisemitismul nu a dispărut după înfrângerea nazismului și că în ultima vreme pare, din contră, că devine tot mai evident în Europa o dată cu ascensiunea partidelor de extremă dreapta.

Astăzi este o zi tristă în Israel. Vom comemora Yom Hashoah, Ziua Holocaustului, iar joi seară voi participa la o ceremonie specială în București, organizată de Centrul Comunitar Evreiesc, pentru a onora memoria celor șase milioane de frați și surori care au pierit. Ne vom aminti de pogromurile care au avut loc în România, la Dorohoi, Galați, Iași și București, precum și de deportările din Bucovina, Basarabia sau Transilvania.

În această zi, onorăm, de asemenea, curajul celor care s-au ridicat și luptat împotriva opresorilor. Eforturile lor eroice, indiferent de confesiune, continuă să ne inspire și să ne încurajeze.

Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie ororile acestei pagini negre din istorie. Nimeni nu poate uita sau ignora ce s-a întâmplat, ori să minimalizeze acest fapt.

Holocaustul, Shoah, este o lecție universală care rezonează cu tărie în inimile noastre, cât și un avertisment pentru noi toți, de moment ce reprezintă o expresie violentă a urii.

După înfrângerea nazismului, am dorit să credem că antisemitismul va dispărea. Dar realitatea este că observăm emergența și consolidarea de partide de extremă dreapta din Europa, retorica anti-evreiască sau negarea Holocaustului – mai rezonante și mai fățișe decât în trecut.

Am promis să nu uităm niciodată, așadar – ca cetățeni și ca guverne ale lumii – împărtășim o obligație morală de a preveni ca rasismul, xenofobia și anti-semitismul să creeze alte victime. Datoria noastră este și de a învăța noile generații cu privire la Holocaust, iar astfel copiii noștri nu vor rămâne indiferenți la suferințele altora.

În această zi, promitem victimelor Holocaustului că ne vom aminti mereu de responsabilitatea noastră față de viață, pace, credință și speranță.

În Israel, la deschiderea evenimentelor de la memorialul Yad Vashem, la Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu a lansat noi avertismente în privința Iranului. Înainte de a ajunge la ceremonii, premierul Netanyahu s-a întâlnit și cu supraviețuitori ai Holocaustului. Printre aceștia, un supraviețuitor născut în România. E vorba de Abraham Niederhoffer, 85 de ani.

La vârsta de 11 ani, relatează Jerusalem Post, Abraham Niederhoffer a fost transportat, prin Moldova, la Ghetoul Șargorod, în Ucraina. Supraviețuitorul i-a povestit premierului israelian că, după ce a supraviețuit războiului, a mers pe jos zile întregi pentru a ajunge înapoi în România. În cele din urmă a emigrat în Israel.

La încheierea întâlnirii, care a avut loc în Ierusalim, Netanyahu i-a oferit lui Niederhoffer cartea lui Phil Chernofsky 'And Every Single One Was Someone', în care autorul a scris cuvântul 'Evreu' de șase milioane de ori, în memoria celor șase milioane de evrei uciși în timpul Holocaustului.

“O păstrez să-mi amintesc, dar nu numai pentru amintire, ci și pentru a împiedica să se mai întâmple. Unii doresc să ne facă și nouă astăzi ceea ce vi s-a făcut dumneavoastră”, i-a mai spus premierul isralian .

 

 
Declaratie Ambasadorul Israelului