Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul de buget 2012: Pensiile şi salariile, îngheţate

După scăderile de venituri din acest an, există şanse minime ca situaţia să se îmbunătăţească în 2012. Conform proiectului de buget pentru anul viitor, pensiile ar urma sa fie înghţate în 2012. În acelaşi timp, documentul publicat deja de ministerul de Finante nu face nicio referire cu privire la o eventuala majorare a a salariilor în al doilea semestru. Premierul Emil Boc spune că totul depinde de contextul internaţional.

 

"Nu vom aborda bugetul din 2012 în termeni electorali. Nu ne repezim la majorări de salarii şi pensii", a spus Boc vineri seara.

El a susţinut că pensiile şi salariile ar putea fi majorate în a doua parte a anului viitor, dar "în limite raţionale şi decente", precizând că evoluţia economică a României va fi influenţată şi de contextul european.

"Dacă situaţia economică în contextul european nu se înrăutăţeşte, va fi posibilitatea să putem vorbi de o anumită majorare de salarii şi pensii în limite raţionale şi decente, în partea a doua a anului, după prima evaluare pe care o vom avea în aprilie-mai, cu Comisia Europeană, pentru a putea şti dacă situaţia pentru 2012 merge pe scenariul optimist sau pe cel pesimist", a spus şeful Guvernului.

În opinia sa, evoluţia economică a României poate fi influenţată de situaţia instabilă din Grecia, de faptul că evoluţia din Italia este greu de prevăzut, precum şi din cauza revizuirii negative a creşterii economice în majoritatea ţărilor UE.