Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de sirieni contestă excluderea Siriei din Liga Arabă

Zeci de mii de manifestanți s-au reunit duminică în centrul Damascului pentru a-și exprima susținerea față de președintele Bashar al-Assad și pentru a denunța decizia Ligii Arabe de a suspenda participarea Siriei. "Poporul îl vrea pe Bashar al-Assad", au strigat manifestanții reuniți în piața Sabaa Bahrat. Televiziunea publică a difuzat, de asemenea, imagini cu o altă manifestație de susținere a lui Assad desfășurată în piața Omeyyades din Damasc, precum și cu mai multe reuniuni la Alep (nord), Lattakia (vest) și alte orașe din țară.

Sâmbătă, Liga Arabă a suspendat participarea Siriei la reuniunile sale și a amenințat-o cu sancțiuni, o lovitură dură pentru Damasc, din cauza refuzului regimului de a aplica, așa cum a promis, planul arab de ieșire din criză, care prevede în primul rând încetarea violențelor împotriva manifestanţilor care cer de mai multe luni plecarea lui al-Assad de la putere.

Instituţii atacate după vestea excluderii Siriei din Liga Arabă

După această decizie, ambasada saudită din Siria a fost atacată, potrivit agenției oficiale saudite Spa: mai mulți manifestanți au pătruns în sediile cancelariei, distrugând ferestrele și jefuind ce era în interior.

Alți manifestanți au forțat gardul ambasadei Qatarului și au urcat pe acoperiș, înlăturând drapelul țării și înlocuindu-l cu steagul sirian.

Şi consulatul onorific al Franței la Lattakia, în nord-vestul Siriei, și cancelaria detașată la Alep (nord) au fost ținta unor atacuri, sâmbătă seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunțat Quai d'Orsay, care a convocat-o pe ambasadoarea Siriei la Paris.

"Tentativele de agresiune împotriva consulatului onorific al Franței în Lattakia și a cancelariei detașate franceze din Alep comise de grupuri organizate de manifestanți și lipsa de reacție a forțelor de securitate sunt inacceptabile, iar Franța le denunță vehement", arată un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe într-un comunicat.

"Mai multe persoane au venit în fața sediilor noastre și au încercat să pătrundă în interior dar nu au reușit. Sunt câteva pagube materiale, geamuri sparte, pereți deteriorați, drapele luate", a precizat pentru AFP o sursă diplomatică sub acoperirea anonimatului.