Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport CE: Muncitorii români şi bulgari, o investiţie pentru statele membre UE

forta-munca-ieftina-este-mare-cautare-foto-reuters.jpg

Forţa de muncă ieftină este la mare căutare. Foto: Reuters

Românii reprezintă cel mai mare grup de muncitori care trăiesc într-un alt stat membru, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Acelaşi raport indică faptul că libera circulaţie a muncitorilor români şi bulgari a dus la o creştere de 0,3% pentru PIB-ul Uniunii Europene.

Aşadar, muncitorii români şi bulgari sunt o investiţie pentru statele membre în care aleg să lucreze. În perioada 2004-2010, banii trimişi de muncitorii aflaţi în străinătate, în România şi Bulgaria, reprezintă 3% din PIB-ul celor două ţări, arată raportul.

Experţii Comisiei Europene spun că nu există date care să demonstreze influenţe negative asupra bugetelor de asigurări sociale sau a salariilor din ţările de destinaţie. Între 2003 şi 2010, numărul muncitorilor români care au plecat la muncă în Peninsula Italică a crescut de cinci ori, ajungând azi la un milion. Tot atâţia sunt şi în Spania, în timp ce în Marea Britanie lucrează 124.000 de români, iar în Germania puţin peste 200.000.

Raportul mai arată că românii reprezentau anul trecut cel mai mare grup de muncitori care trăiesc într-un alt stat membru – 27%. Concluziile raportului sunt că măsurile tranzitorii au avut o influenţă redusă asupra distribuţiei mobilităţii în UE. De altfel, Comisia Europeană consideră că restrângerea dreptului la liberă circulaţie a lucrătorilor nu este răspunsul la problemele cu care se confruntă pieţele muncii în UE.

Astfel, Comisia se aşteaptă ca statele membre care solicită menţinerea restricţiilor să transmită justificări complete, însoţite de date şi argumente pertinente referitoare la efectele negative pe piaţa muncii. Ministerul Român de Externe salută publicarea raportului şi subliniază că o concluzie esenţială a raportului este faptul că restricţionarea acesteia nu reprezintă răspunsul potrivit pentru rezolvarea problemei şomajului în Europa.

Conform Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, vechile state membre ale Uniunii Europene pot aplica măsuri restrictive tranzitorii privind accesul pe piaţa muncii al cetăţenilor noilor state membre, în trei etape temporale, de la data aderării, pe formula „2+3+2” ani. Aceste restricţii vor expira complet la 1 ianuarie 2014.

În prezent, lucrătorii din România beneficiază de acces liber pe pieţele muncii din 15 state membre. Unsprezece state membre aplică restricţii totale sau parţiale privind accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele forţei de muncă. Recent, Islanda, stat membru al Spaţiului Economic European şi candidat la UE, a decis să liberalizeze piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari.

Într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European în urmă cu două săptămâni, se arată că toate statele UE trebuie să permită accesul bulgarilor şi românilor pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul lui 2011, înaintea termenului limită din 2013.

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel: Muncitorii români şi bulgari, o investiţie pentru statele membre UE