Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă o zi sângeroasă în Siria: cel puţin 70 de morţi

represiunea-continua-siria-foto-reuters.jpg

Represiunea continuă în Siria. Foto: Reuters

Cel puţin 70 de persoane au murit luni, în Siria, într-una dintre cele mai sângeroase zile din cursul revoltei populare brutal reprimate, potrivit unui bilanţ furnizat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie cu sediul în Marea Britanie.

27 de civili au fost ucişi de forţele de securitate siriene, iar 34 de soldaţi şi 12 presupuşi dezertori au murit în confruntări armate, a anunţat marţi OSDH. Majoritatea victimelor au murit în provincia Daraa, unde a luat naştere mişcarea de protest la 15 martie, a precizat organizaţia nonguvernamentală.

Alţi civili au fost ucişi de forţele de securitate în oraşul Homs, un important centru al revoltei, situat în centrul Siriei. OSDH afirmă că bilanţul riscă să crească, întrucât numeroşi răniţi sunt în stare gravă.

Bilanţul nu poate fi confirmat din surse independente - presa străină nu poate circula liber în Siria.

Liga Arabă a decis săptămâna trecută să suspende temporar Siria din organizaţie, solicitând sancţiuni internaţionale împotriva Damascului. Liga Arabă a invitat de asemenea opoziţia siriană la sediul său din Cairo pentru a discuta despre „tranziţie”.

În ciuda acestor sancţiuni, regimul preşedintelui Bashar al-Assad se menţine şi continuă reprimarea revoltei populare care, potrivit ONU, s-a soldat cu peste 3500 de morţi din martie şi până astăzi.