Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studenţii continuă lupta pentru un rol mai important în alegerea rectorilor

Studenţii continuă seria acţiunilor menite să le redea dreptul de a decide în proporţie de 25 la sută în procesul de desemnare a conducerii universităţilor. Demersurilor deja iniţiate, între care şi o grevă japoneză, li s-a alăturat şi Uniunea Studenţilor din România, care  a organizat în cele 18 centre universitare unde e reprezentată mici manifestaţii ale studenţilor cu mesajul clar că vor să fie consultaţi în luarea deciziilor care îi privesc.

Studenţii afiliaţi Uniunii Studenţilor din România au lansat o intensă campanie şi pe internet, pe reţeaua de socializare Facebook, precum şi pe pagina de petiţii on line. În paralel, în universităţi circulă şi o listă de semnături pentru sprijinirea ideii de modificare a legii în sensul revenirii la forma în care implicarea studenţilor în alegerea rectorilor era proporţional mai mare. Deja 5000 de studenţi au semnat pentru sprijinirea demersului, spune la RFI preşedintele USR Alexandru Bîndar. Acesta spune că modificarea actualei legi în care participarea studenţilor în alegeri e de doar 10 procente se poate face fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin modificarea propriu zisă a legii de către ministerul educaţiei, fie prin amendarea acesteia de către Parlament. Până acum, atât guvernul, cât şi Parlamentul au arătat deschidere dar trebuie ca instituţiile statului să treacă de la promisiuni, la fapte.

«  Există foarte multe promisiuni însă în acelaşi timp sper ca oamenii să se ţină de cuvânt. În acelaşi timp sunt fericit şi încrezător pentru că am văzut foarte mult freamăt în jurul ideii şi foarte mulţi studenţi care susţin şi apreciază această campanie ceea ce înseamnă că oamenii îşi doresc acest lucru şi aş vrea ca şi autorităţile să conştientizeze faptul că majoritatea cere să i se respecte dreptul şi să avem procentul pe care îl merităm în alegerea rectorului », a declarat preşedintele USR. 

După manifestaţiile studenţeşti din campusuri şi strângerea de semnături ar urma elaborarea unei scrisori deschise care va fi depusă de toate organizaţiile studenţeşti la Parlament şi guvern, mai spune la RFI preşedintele USR. Procesul de desemnare a conducerii universităţilor va demara la începutul verii deci interesul studenţilor este ca modificarea să fie făcută cât mai rapid, insistă Alexandru  Bîndar.