Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai multe măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă în Bangladesh, cere PE

bangladesh.jpg

Rana Plaza
Sursa imaginii: 
nationalgeographic.com

Parlamentul a marcat doi ani de la prăbușirea fabricii de textile Rana Plaza din Bangladesh, soldată cu peste 1000 de victime, prin recunoașterea progresului înregistrat de inițiativa condusă de UE a îmbunătăți condițiile de muncă de acolo. Însă multe mai rămân de făcut, inclusiv eliminarea discriminării anti-sindicale și corupția endemică a inspectorilor de sănătate și siguranță, se mai arată în rezoluția adoptată miercuri.

Deputații au cerut companiilor private implicate să efectueze și să publice toate plățile necesare în Fondul fiduciar creat pentru a compensa victimele și familiile lor.

Rezoluția a fost adoptată cu 666 de voturi pentru, 8 împotrivă și 13 abțineri.

Pactul de sustenabilitate

Pactul de sustenabilitate este o inițiativă lansată acum doi ani de UE împreună cu autoritățile din Bangladesh și Organizația Internațională a Muncii, în scopul de a îmbunătăți condițiile și standardele de muncă.

Deputații observă progresele făcute, dar cer guvernului din Bangladesh să își respecte imediat toate angajamentele, exprimând, totodată, îngrijorare față de ”discriminarea anti-sindicate” și de acuzațiile de corupție endemică între inspectorii de sănătate și siguranță și proprietarii de fabrici de confecții.

Fondul fiduciar Rana Plaza

Fondul fiduciar al donatorilor Rana Plaza a fost creat pentru a colecta donațiile voluntare de la companii pentru a compensa victimele și familiile lor. Din cele 30 de milioane de dolari necesare, 3 milioane încă lipsesc. Parlamentul ”cere firmelor internaționale care au lucrat în Rana Plaza sau care au legături importante cu Bangladeshul să se asigure că toate compensațiile necesare vor fi imediat plătite.”

Deputații subliniază că aproximativ o treime din companiile care ar avea legături cu complexul industrial, cum ar fi Adler Modemarkte, Ascena Retail, Carrefour, Grabalok, J.C. Penney, Manifattura Corona, NKD, PWT sau YesZee, trebuie să mai contribuie la Fond, regretând că multe companii au făcut donații ”insuficiente”, având în vedere capacitatea lor de plată. Ei regretă de asemenea faptul că, după luni de blocaj, Benetton a acordat doar 1,1 milioane USD pentru Fondul fiduciar al donatorilor Rana Plaza, în pofida faptului că contribuția necesară este estimată a fi mult mai mare, pe baza capacității sale de plată. 

De asemenea, deputații regretă că toate mărcile cu legături în Rana Plaza au făcut donații insuficiente, nereușind astfel să își asume responsabilitățile care le revin față de victime, printre aceste companii numărându-se Mango, Matalan și Inditex, care au refuzat să dezvăluie sumele donate, alături de altele, cum ar fi Walmart și The Children’s Place, care au contribuit doar cu o sumă minimă.

Background

"Înțelegerea privind măsurile practice legate de plățile pentru victimele accidentului de la Rana Plaza și pentru familiile acestora” (Fondul fiduciar al donatorilor) a fost creat la 24 aprilie 2013 pentru a compensa victimele dezastrului și familiile acestora, fiind semnat de reprezentanți ai guvernului Bangladeshului, producători locali de confecții și mărci internaționale de confecții, sindicate locale și internaționale și ONG-uri internaționale. Suma stabilită pentru a acoperi toate despăgubirile se ridică la 30 de milioane de dolari SUA, dar la doi ani de la dezastru, suma totală colectată prin contribuții voluntare ale firmelor se ridica la aproximativ 27 de milioane USD, fiind necesare încă trei milioane.