Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Milioane de germani afectați de greva Deutsche Bahn

db.jpg

Image source: 
Reuters

Pasagerii trenurilor din Germania se pregătesc pentru o săptămâna grea. Vor fi greve pe căile ferate germane, atât pe cele de marfă, cât și pe cele de pasageri, până lunea viitoare.

Este cea de-a opta grevă generală în cele zece luni de negocieri cu patronatul. Și această rundă a eșuat însă. Eliza Frâncu Personalul Deutsche Bahn sau mai exact reprezentantul său, sindicatul GDL, cere o mărire de salariu de 5% și reducere orelor de lucru săptămânal de la 39 la 37.

Solicitările au fost respinse de conducerea Deutsche Bahn, așa că mecanicii și personalul adiacent vor opri lucrul la ora 15 astăzi pentru trenurile de mărfuri și la 2.00 noaptea pentru trenurile de pasageri, relatează BBC. Sindicatul și patronatul se învinuiesc reciproc pentru eșecul negocierilor. “Greva e complet nepotrivită și disproporționată. Va lovi nu doar pasagerii, Deutsche Bahn și angajații săi, dar și economia germană”, a avertizat compania feroviară, printr-un comunicat. Luna trecută, o grevă de 43 de ore a dus la anularea a două treimi dintre trenurile pe distanțe lungi din Germania. A afectat milioane de pasageri. De asemenea, a însemnat pierderi mari pentru industrii precum cea auto sau a oțelului, care depind de mărfurile transportate feroviar. O cincime din mărfuri sunt transportate în Germania pe cale feroviară.

Compania germană de stat are 300.000 de angajați și transportă zilnic circa 5,5 milioane de pasageri germani. Germania pare că treptat va fi nevoită să se obișnuiască cu grevele de amploare. În martie, piloții de la compania aeriană Lufhansa au intrat într-o grevă de patru zile din cauza condițiilor de lucru. Cu o lună înainte, în februarie, subsidiara low-cost Germanwings a avut de asemenea două zile de grevă.