
Social
Franceza, limba culturii, diplomației și a afacerilor
default.png

Timp de trei zile, cei 36 de elevi din Albania, Armenia, Macedonia, Bulgaria, România și Republica Moldova își vor demonstra cunoștințele de limba franceză în fața unui juriu internațional. Pentru elevii din Albania dar și din alte țări, franceza este o limbă foarte importantă.
”În primul rând, cred că franceza are o muzicalitate extraordinară, este o limbă foarte plăcută. Chiar dacă engleza este acum limba cea mai cunoscută, franceza reprezintă un atu major pentru viitoarea noastră profesiune și carieră. Este o limbă care îmi va servi mult în viitor și vreau să studiez în Franța la universitare. Îmi place limba franceză, cultura franceză. Vin din Albania și este cea de-a doua limbă străină pe care am studiat-o”, au spus elevii.
Pentru mulți dintre elevii români, cunoașterea francezei reprezintă un bun prilej pentru a putea studia în străinătate.
„ Consider că limba franceză este o limbă care are, încă, relevantă în secolul XXI, este limba diplomației, este limba ambasdelor, înțeleasă de o foarte mare populație a globului și oferă foarte multe oportunități în foarte multe direcții, fie că e vorba de artă, fie că e vorba de medicină, diplomație etc, au spus elevii români.
Cunoașterea limbilor străine este foarte importantă pentru tinerii care doresc să își construiască o carieră, este de părere reprezentantul Institutului Francez, Vincent Henry.
”Pentru un tânăr din orice țară din regiune și din orice țară din Europa este important să stăpânească un număr cât de limbi străine. Este evindet faptul că franceza rămâne o limbă de comunicare internațională și continentală, așa că mă bucur să văd că acești tineri stăpânesc atât de bine franceza, care rămâne limba unei culturi majoră, o limbă care poarte idei, valori, o viziune asupra lumii”, a declarat Vincent Henry.
Pentru mulți dintre tinerii clujeni, stăpânirea limbii franceze a reprezentat un atu serios la angajare spune subprefectul Dan Codrean.
Limba franceză este o limbă foate importantă pentru investitorii care au venit în județul Cluj. Se caută această limba ca limbă de comunicare în cadrul companiei”, a spus subprefectul de Cluj.
Interesul pentru limba franceză este în creștere la Cluj. În această primăvară, elevii francofoni au concurat și într-o competiție organizată de Clubul Francofon de Afaceri. În oraș se află cea mai numeroasă comunitate academică franceză de la est de Elveția.