Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Europei, la metroul bucureştean

Ziua Europei este celebrată în fiecare an pe 9 mai

Europa este, sâmbătă, în haine de sărbătoare. Ca în fiecare an, pe 9 mai, statele membre ale UE celebrează Ziua Europei. Se împlinesc 65 de ani de la semnarea declaraţiei Schuman, actul de căpătâi al Uniunii Europene. Pentru a marca momentul, în toate ţările din Uniune au loc în aceste zile sute de evenimente. În România, cele mai multe sunt organizate în Bucureşti, iar seria de manifestări dedicate Europei a început încă de vineri la metroul din Capitală. Aici au fost prezenţi reprezentanţi de la 16 ambasade europene şi, de asemenea, din partea Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Bucureştiul şi alte câteva oraşe din ţară sunt, în aceste zile, scenă pentru zeci de concerte și activități artistice, concursuri sportive sau de cultură generală, peste 50 de filme în Festivalul Filmului European, 160 de ONG-uri participante, instituții și companii reunite la ONGFest, şi, poate cea mai inovativă dintre manifestări, 16 stații de metrou regândite să reprezinte țări europene. Am ajuns la două dintre ele, la staţia de metrou Piaţa Romană şi în inima studenţiei, la Grozăveşti.

Startul evenimentelor a fost dat pe peronul de la Romană, de către şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote. "Celebrăm un bun prilej de a exemplifica diversitatea culturală a Europei”, a afirmat reprezentantul Executivului european la Bucureşti.La Piaţa Romană au fost prezenţi reprezentanţi ai ambasadei daneze. Ei au venit cu un mesaj clar, în special pentru tinerii români: „Veniţi să studiaţi în Danemarca!” Am primit explicaţii de la Ioana Postelnicu, o tânără de 28 de ani, plecată de 8 ani în Danemarca şi revenită pentru scurt timp în ţară pentru un internship la ambasada de la Bucureşti.Despre spiritul informal, axat pe practică al învăţământului din Danemarca mi-a vorbit şi ambasadorul Copenhagăi la Bucureşti, domnul Karsten Vagn Nielsen.De la Piaţa Romană, am ajuns la staţia de metrou Grozăveşti. Aici, cei de la „Ia-ţi o poză la portofel” i-au fotografiat gratuit pe doritori introducându-i în atmofera de sărbătoare europeană, îm timp ce un grup de copiii de la Şcoala Româno-Finlandeză a susţinut un moment muzical apreciat de cei mai mulţi dintre trecători.


 

Copiii de la Şcoala Româno-Finlandeză, alături de ambasadoarea Finlandei în România, Ulla Väistö

E doar începutul evenimentelor dedicate Zilei Europei, în Bucureşti, dar şi în ţară. În Capitală, mâine, bucureștenii sunt invitați să participe la ONG Fest, în parcul Herăstrău și la celebrarea Anului European al Dezvoltării pe ritmuri africane; să facă un "turneu european", în Cișmigiu, la Piața Statelor Membre, în timp ce cinefilii vor putea  viziona peste 50 de producții cinematografice recente din 25 de țări europene în cadrul Festivalului de Film European. Acesta va fi celebrat şi la Craiova, Iași, TîrguMureș și Hunedoara. În plus, centrele de informare din rețeaua Europe Direct vor organiza evenimente precum concerte (Bacău, Slatina), concursuri de cultură generală (Buzău) sau de desene și colaje (Râmnicu Vâlcea, Bacău), competiții sportive (Alba Iulia, Ploiești) sau degustări de produse tradiționale (Sfântu Gheorghe).

 
Ziua Europei a fost marcată în 16 staţii ale metroului bucureştean