Pedeapsă cu moartea pentru autorul atentatelor de la Boston

tarnaev.jpg

Djohar Ţarnaev
Djohar Ţarnaev

Cecenul Djohar Ţarnaev, unul dintre autorii atentatelor de la Boston din aprilie 2013,  a fost condamnat la moarte. Atentatul comis în timpul desfășurării maratonului de la Boston s-a soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi. Apărarea poate face apel, însă șansele ca pedeapsa să fie modificată sunt aproape zero. 

Ţarnaev, de 21 de ani, va fi executat prin injecție letală. Anterior, luna trecută, jurații îl găsiseră vinovat pe etnicul cecen de plasarea a două bombe improvizate în oale sub presiune în zona aglomerată a liniei de sosire a maratonului şi de împușcarea mortală a unui poliţist. Acum, după 15 ore de deliberări, jurații au luat hotărârea de a aplica pedeapsa cu moartea. 
Avocaţii care l-au apărat pe cecen au recunoscut că Djohar Ţarnaev a comis toate faptele de care era acuzat, dar au argumentat că există circumstanțe atenuante. Mai exact, că acesta a fost doar un simplu executant al ordinelor date de către fratele său Tamerlan Țarnaev.
Acuzatul, un tânăr musulman de origine cecenă sosit în SUA la vârsta de 8 ani, n-a avut vreo reacție deosebită la citirea verdictului.

Pedeapsa cu moartea rămâne un subiect sensibil în statul Massachusetts, unde nu a mai fost aplicată de aproape 70 de ani. Pedeapsa capitală a fost abolită pentru infracţiuni penale prevăzute de dreptul local.
Însă Djohar Ţarnaev a fost judecat pentru o infracţiune penală federală şi îi poate fi aplicată pedeapsa capitală. De altfel, chiar ministrul american al Justiției, Loretta Lynch, a explicat că această condamnare la moarte este ''o pedeapsă adecvată'' pentru Djokhar Țarnaev.