
Social
Ieftinirea anunţată a medicamentelor goleşte farmaciile
medicamente.jpg

Potrivit unui ordin al ministerului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări între care Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Spania, Grecia sau Germania. Decizia a început însă să îşi facă efectul şi acesta nu e cel dorit, spun inclusiv asociaţiile de pacienţi.
Intenţiile ministerului sănătăţii par cele mai bune : autorităţile estimează că, în urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic, care costă în prezent 8.361 de lei, ar urma să coste după recalculare 7.165 de lei, iar unul pentru mielom multiplu, ar trebui să scadă de la 4.557, la 3.770 de lei cutia. Per total, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate speră ca actualizarea preţurilor la medicamentele să aducă reduceri de până la 20 la sută la unele produse.
Pacienţii avertizează asupra efectelor nedorite
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor se tem însă că decizia nu va avea nici pe departe efectul dorit : scăderea preţului la unele medicamente ar putea duce la dispariţia lor de pe piaţa din România, mai ales că aici preţurile deja sunt printre cele mai mici iar profiturile industriei farma sunt deja afectate şi de taxa claw back. La RFI, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Paceinţilor spune că măsura ar putea, şi mai grav, accentua aşa numitul export paralel, când medicamentele produse pentru România să ajungă în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans.
« Sper ca ministerul sănătăţii să intervină repede şi să găsească o soluţie pentru că vreau să vă spun că o dată dispărute medicamentele din farmacii, perioada în care nu se vor găsi va fi destul de mare pentru că vor fi dificultăţi în readucerea medicamentelor în ţară şi, mai mult, foarte multe dintre medicamentele care erau destinate pieţei româneşti, nu vor sta în stocuri, ci vor fi vândute pe pieţele europene mult mai rentabil chiar. Mai mult, contractele pentru anul viitor se fac de acum » şi la multe s-ar putea deja renunţa, a avertizat Vasile Barbu.
Ministrul Sănătăţii spune însă că legea ar proteja pacienţii şi le-a cerut acestora să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului. De asemenea, Ministerul le-a amintit celor din industria farma că sunt obţigaţi, de la producători, la distribuitori şi farmacii să aibă stocurile de medicamente puse la punct.
Ce spun farmaciştii şi distribuitorii ?
Cu toate acestea, multe medicamente au început deja să dispară din farmacii. La RFI, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Romînia spune că e normal ca nicio farmacie să nu vrea să cumpere acum medicamente care din iunie să se ieftinească şi cu care să rişte să rămână pe stoc, deci în pierdere. La acuzaţiile că farmaciile şi distribuitorii au destul profit ca să nu mai aibă motive să se revolte, Clara Popescu explică : profitul e cerut firmelor de Codul Fiscal şi de piaţă şi este necesar supravieţuirii lor.
« Sigur că pierderile sunt din profit dar acest profit nu face altceva decât să asigure farmaciei funcţionarea...Profitul pe care îl face farmacia îi asigură plata salariaţilor, utilităţile, chiriile şi toate cheltuielile pe care le presupune activitatea. În aceste condiţii, dacă pierderile vor fi mai mari decât profitul, vă daţi seama că farmaciei îi va fi foarte greu să funcţioneze », a explicat Clara Popescu.
În prezent, pe ultima sută de metri, se încearcă negocierea cu ministerul sănătăţii a unei perioade de graţie în care atât distribuitorii, cât şi farmaciile să îşi poată lichida stocurile vechi de medicamente iar vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor speră că se va obţine de la minister un răgaz de o lună de la intrarea în vigoare a măsurii, probabil nu de la 1 iunie cum era prevăzut ci de la 15 iunie. În caz contrar, există şi posibilitatea scumpirii medicamentelor fără reţetă, al căror preţ nu poate fi controlat de minister, mai spune Clara Popescu.
« Sperăm că ministerul va accepta (n.r.soluţia amânării aplicării ordinului) şi se va rezolva această problemă. Altfel, oricum vor creşte preţurile la unele medicamente cu sume nesemnificative din cauza folosirii unui curs diferit leu-euro...În privinţa medicamentelor care se dau fără reţetă, preţul acestora – care nu este stabilit de minister – va fi în conformitate cu preţurile pe care le vom primi de la distribuitori. Dacă distribuitorii vor majora aceste preţuri ca să îşi poată acoperi pierderile, atunci farmaciile automat trebuie să le majoreze. Dacă va fi lăsată o perioadă de graţie de 30 de zile, atunci preţurile nu se vor modifica », a declarat la RFI vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu.
Între timp, până când lucrurile se vor lămuri, din ce în ce mai multe medicamente sunt greu de găsit în farmacii iar situaţia riscă să se agraveze, spune din nou preşedintele Asociaţiei Pacienţilor care atrage atenţia guvernului că în acest efort de a economisi banii Casei de Asigurări de Sănătate, singura care va beneficia concret de reducerea preţului la compensate şi gratuite, pacienţii riscă să devină din nou victime.