Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sub 2% dintre români donează sânge

Crucea Roşie îndeamnă populaţia să doneze sânge (Sursa foto: www.pixabay.com)

Bucureștenii au fost invitați în Piața Revoluției să doneze sânge în cadrul unor laboratoare mobile. Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua Internațională a Donatorului de Sange, care s-a sărbătorit în week-end. În România nu sunt destui donatori, mai puțin de 2% din populație donează sânge, față de 66% din austrieci sau peste jumătate din francezi, potrivit Ministerului Sănătății. Țara noastră a făcut, însă, mari progrese în ultimii cinci ani în ceea ce privește modalitatea în care este procesat sângele așa încât acesta să satisfacă cât mai multe nevoi, spune Andi Rosin, Directorul Institutului Național de Transfuzie Sanguină.

“În România, au început să se practice transfuzii în uter, ceea ce nu e uzual nici măcar în țări mult mai avansate din acest punct de vedere. Acum cinci ani, se separa cam jumătate din cantitatea de sânge recoltată. Acum se separă mai mult de 95%, ceea ce înseamnă că dintr-o singură donare, se ajută doi sau trei pacienți, nu numai unul. Pe de altă parte, tot în ultimii cinci ani, România a avut o creștere spectaculoasă de 700-800% a citaferezei, aceasta însemnând o colectă computerizată de anumite componente de sânge.”

Deși nu sunt destui încă, și numărul donatorilor a crescut. Andi Rosin multumește Bisericii Ortodoxe Române pentru felul în care s-a implicat în atragerea de noi donatori în ultimii doi ani. Șeful Institutului de Transfuzie spune că ar fi bine dacă și alte culte s-ar implica în acest proces. Potrivit acestuia, pe lângă donatorii atrași de biserică, au început să doneze sângele și categorii sociale care nu o făceau până acum: “Am avut surpriza foarte placută ca anumite categorii socio-profesionale de cetățeni, care nu păreau neapărat interesați să doneze sânge, cu aceste unități mobile s-au dovedit entuziaști în a dona, și mă refer  la salariații foarte bine plățiți ai companiilor multinaționale. Venim noi spre donatori prin colecta mobilă, aceste categorii relativ inerte, au devenit donatori fideli. ”

Un aspect negativ în gestionarea sângelui este faptul că spitalele fac adestea transfuzii în locul altor intervenții pentru simplul fapt că nu plătesc sângele, așa cum o fac spitalele din alte țări, afirmă Andi Rosin.

“Pot să vă dau un exemplu extrem de simplu și la îndemâna oricui: în marea majoritate a sălilor de operație, există aparate de reciclat sângele din plagă. Este evident pentru absolut oricine că a-i transfuza pacientului propriul sânge este mult mai bine decât orice alt tip de transfuzie. Ei bine, filtrul pentru acea auto-transfuze costă, așa că acel filtru nu este băgat în priză și se solicită sânge.”

Mai este de lucru la capitolul evidența donatorilor. În acest moment, cei care vor să doneze sânge o pot face numai la centrele pe raza carora au reședința. Din decembrie va fi implementat însă un registru național al donatorilor care va avea toate datele despre acestea centralizate, așa încât donatorii pot da sânge în orice centru doresc.