Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cezar Irimia, preşedinte COPAC: Multe medicamente vor dispărea de pe piaţă

medicamente_pixabay.png

Mai multe medicamente greu de substituit ar putea dispărea de pe piaţă
Mai multe medicamente greu de substituit ar putea dispărea de pe piaţă
Sursa imaginii: 
pixabay.com

De la 1 iulie, preţul medicamentelor va scădea cu 20 la sută, aşa încât în România se vor comercializa cele mai ieftine produse din Uniunea Europeană. Ministrul Sanatatii Nicolae Bănicioiu  spune că au existat discuţii cu toţi factorii implicaţi - FMI, Comisia Europeană, asociaţiile de producători, de distribuitori şi lanţurile de farmacii - pentru a asigura distribuţia şi accesul la medicamente al românilor. Specialiştii spun, însă, că ne-am putea confrunta în viitorul apropiat cu lipsa unor medicamente importante.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia, spune, intr-un interviu la RFI, ca vestea este buna, dar ca va avea efecte neplacute si primul va fi disparitia de pe piata a unor pilule, pentru ca, fiind prea ieftine, nici macar costul de productie nu va putea fi justificat.

“La prima vedere pare o initiativa laudabila a Ministerului Sanatati, dar lucrurile nu stau chiar asa. Teama noastra cea mare este ca multe medicamente se vor retrage de pe piata romaneasca pentru ca nu se mai justifica din punct de vedere economic, multe fabrici de medicamente se vor inchide sau isi vor scoate unele produse din portofoliu. Nu mai iau in calcul un alt fenomen cu care ne confruntam de ani de zile: exportul paralel, adica, avand cele mai mici preturi din Europa, nimeni nu poate interzice exportul acestor medicamente pe alte piete unde preturile sunt mai mari. Sustinem aceasta scadere, dar nu cu orice pret. Ministerul Sanatatii nu are o strategie in acest sens, nu a fost facuta o analiza de impact  si ne vom confrunta cu multe probleme”, spune Cezar Irimia.

Presedintele COPAC mai afirma ca “multe companii si-au retras deja de pe piata medicamentele cu preturi impuse deoarece sunt sub pretul de cost. Noi avem acest informaţii de la companiile farmaceutice şi, atenţie, pot fi medicamente care nu au înlocuitor în schemele de tratament la pacienţii cronici. Deci, situaţia este destul de critică”.

“Oricând putea fi luată această măsură, dar cu o analiză temeinică asupra pieţei româneşti, nu să scădem totul de la A la Z, în condiţiile în care multe din medicamente erau sub preţul european – mă refer la cele oncologice – care luau drumul exportului paralel. Vom rămâne fără medicamente. Vom căuta ca bezmeticii din farmacie în farmacie”, atrage atenţia Cezar Irimia.