MAE: Românii să-și ia bani gheață dacă pleacă în Grecia

coada_bancomat.jpg

Greci stând la coadă la bancomat
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stefanos Rapanis

Ministerele de externe din mai multe state europene, inclusiv din România, și agențiile de turism recomandă celor care călătoresc în Grecia să-și ia destui bani lichizi la ei în Euro așa încât să nu fie afectați de închiderea băncilor elene și de cozile de la bancomate.  Băncile elene sunt închise până pe 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, în Grecia, sume de până la șaizeci de de euro.  

Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice ale lumii. Anul trecut, țara a fost vizitată de un număr record de turiști – 21,5 milioane de oameni, iar anul acesta, Asociația Elenă a Companiilor de Turism preconizează că nu mai puțin de 25 de milioane de turiști vor veni în Grecia. Ce se întâmplă, însă, dacă băncile sunt închise, iar de la bancomate se pot retrage numai 60 de euro pe zi, și aceia stând la cozi foarte mari?

Ei bine, ministerele de externe europene au început însă de săptămâna trecută să își avertizeze cetățenii că trebuie să plece cu euro cash la ei.  "Asiguraţi-vă că aveţi suficienţi Euro cash pentru situaţii de urgenţă, circumstanţe neprevăzute şi alte întârzieri neaşteptate", a precizat Ministerul de Externe de la Londra. Ministerul suedez de Externe a precizat că a auzit deja de cazuri în care firmele refuză să accepte carduri. Ministerul român de Externe face aceeași recomandare cetățenilor săi: să aibă cash dacă merg în Grecia, spune purtătorul de cuvânt, Raluca Lunculescu.

“Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani cash ca să-și acopere toate cheltuielile în perioada în care stau în acestă țară și asta pentru a nu fi afectați de întreruperea activității bancare sau de suprasolicitarea serviciilor bancare, evident suprasolicitarea poate provoca durate mari de așteptare. Ministerul Afacerilor Externe monitorizează situația din Grecia și impactul pe care îl are asupra serviciilor turistice și, în funcție de evoluții, în mod evident vom reveni cu recomandări.”

Asociația Agențiilor de Turism din România (ANAT) îi sfătuiește pe turiști să ia bani lichizi și să nu plece pe cont propriu în Grecia. Achiziționarea unei oferte printr-o agenție de turism care poate să îi asiste în caz de probleme este o soluție pentru cei care vor în vacanță în Grecia, după cum spune Ana Smădeanu, consilier de comunicare al ANAT.

“Dacă merg cu mașina, este recomandat ca ei să alimenteze înainte de intrarea în Grecia pentru a preîntâmpina eventuale neplăceri la stațiile de alimentare. Contactul lor cu furnizorii din Grecia să fie cât mai limitat. Cei care intenționează să plece în Grecia pe cont propriu și nu și-au făcut deja rezervările, le este recomandat să apeleze la o agenție de turism. Este esențial ca ei să primească sprijin în cazul unor evenimente neprevăzute, iar agențiile de turism pot face acest lucru.”

O publicație grecească de știri în limba engleză, www.themanews.gr, citată de hotnews, a publicat deja un ghid al turistului în criza financiară grecească. Pe lângă faptul că de la bancomat se pot scoate sume limitate de bani, publicația avertizează că grecii, în special cei din Atena, au luat cu asalt supermarketurile și benzinăriile și e posibil să existe rupturi de stoc. Plățile prin card se pot face, în ciuda zvonurilor apărute, scrie themanews.gr. Desi Grecia este o țara sigură, turiștii sunt avertizați ca numărul furturilor din buzunare sau poșete poate crește având în vedere faptul că turiștii vor purta mai mulți bani lichizi asupra lor. În timpul zilei când va avea loc referendumul lansat de guvernul Tsipras, turiștii sunt preveniți să se aștepte la întârzieri și întreruperi de program. Ana Smădeanu de la ANAT spune că, deocamdată, turiștii români plecați prin agenții nu au avut probleme.

“Nu avem nici o problemă semnalată. Charterele agențiilor de turism membre ANAT pleacă în continuare conform programului. Nu au apărut probleme, dar astăzi este prima zi în care băncile sunt închise. Așteptăm să vedem, noi suntem în contact direct și permanent cu cei din Grecia pentru a monitoriza situația și pentru a informa promt și corupt turiștii români.”

Referendumul privid viitorul financiar al Greciei va avea loc pe 5 iunie.