Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu merg românii la psihiatru? Opinia unui expert: "Se tem să nu fie etichetaţi nebuni"

Românii merg foarte greu la psihiatru, pentru că se tem să nu fie etichetaţi drept nebuni. Iată cum explică profesorul de psihiatrie Doina Cosman înmulţirea cazurilor de depresie nediagnosticate la timp. În plus, frecvenţa sinuciderilor la tinerii între 15 şi 19 ani este cu 50% peste media europeană în România, iar la adulţi este cu 21 de procente mai mare.

Cum se explică aceste cifre? Preşedinta Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului, Doina Cosman, spune că "este o problemă de mentalitate a multor români. Pentru ei, a face un consult la psihiatrie înseamnă că se vor alege cu un diagnostic şi cu o stigmă: a merge la psihiatru înseamnă a merge înspre obţinerea unei etichete de nebun. De aceea, foarte mulţi oameni vin foarte târziu la psihiatru sau pur şi simplu nu vin şi apoi se văd consecinţele: depresia nu a fost diagnosticată niciodată, dar persoana, din spusele aparţinătorilor, a fost de foarte mulţi ani depresivă şi a dat semnale că are depresie şi că va dori să termine o dată cu suferinţa, prin sinucidere. Deci acest lucru se întâmplă la români. Românii merg foarte greu la psihiatru. Există o frică de psihiatru".

Cum recunoşti o persoană depresivă? "Nu este greu să recunoşti depresia. Există semne obiective, deci cele care se pot observa din mimică şi pantomimă şi există pur şi simplu exprimările persoanei. Din semnele obiective, din observaţie se poate vedea o faţă tristă, uneori persoana plânge, vorba este mai încetinită, tonul scăzut, privirea în jos. Toată mimica şi pantomima persoanei exprimă tristeţe, ca în masca tragediei. De asemenea, acea persoană de foarte multe ori se exprimă clar, explicit şi anume declară că se simte întristată, deprimată, epuizată, neputincioasă, deznădăjduită. Aceste persoane dau semnale, doar că ele sunt de multe ori, mai ales dacă sunt adulţi, deci de ele depinde dacă consultă sau nu medicul, aceste persoane sunt reticente în a se prezenta la psihiatru, pentru a nu i se pune eticheta de nebun", afirmă experta.

În ceea ce priveşte adolescenţii, Doina Cosman spune că ei "de multe ori ascund depresia. În copilărie şi în adolescenţă, de multe ori, depresia poate să îmbrace un alt format psiho-patologic şi să se manifeste prin iritabilitate, ostilitate, chiar tulburări de comportament".