Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


20 de ani de la masacrul nedeclarat încă genocid de la Srebreniţa

Au trecut 20 de ani de la cel mai cumplit masacru din Europa după Holocaustul din cel de-al doilea Război Mondial…E vorba de uciderea sistematică între 11 şi 17 iulie a peste opt mii de musulmani bosniaci de către trupele generalului sârb bosniac Ratko Mladici în enclava Srebrenita şi în împrejurimi. Premierul sârb, Aleksandar Vucic, a anunţat că va merge la Srebrenica pentru a asista la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la masacru şi pentru a arăta « că suntem pregătiți pentru reconciliere, că suntem pregătiți să ne înclinăm în fața victimelor ». Nici azi oficial masacrul nu a fost declarat genocid decât de către justiţia internaţională.

La 20 de ani de la evenimentele care au şocat lumea întreagă, Marea Britanie şi-a dorit adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii care să condamne ca genocid crimele comise în 1995 la Srebreniţa. Statele care susţineau documentul doreau ca acesta să fie adoptat chiar în ziua comemorărilor oficiale, ca un gest simbolic...Rusia însă şi-a folosit veto-ul ca să blocheze rezoluţia iar discutarea ei s-a amânat. Guvernul sârb, acelaşi care vorbeşte de « reconciliere », a criticat dur textul iar premierul sârb s-a justificat spunând că toate crimele au fost comise de indivizi şi nu există « o vină colectivă ». Mai mult, acesta a pretins că adoptarea unei astfel de rezoluţii ar redeschide răni şi ar stârni noi valuri de ură. Marea Britanie spune însă că a venit timpul ca şi ONU, acuzat că nu a apărat populaţia musulmană din Srebreniţa în 1995, să recunoască genocidul, aşa cum a făcut deja tribunalul penal pentru fosta Iugoslavie în 2004 şi Curtea Internaţională de Justiţie în 2007. « Nu e declaraţie politică. E un fapt juridic », a declarat ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft.

În 2011, autorităţile l-au arestat pe Ratko Mladici, presupusul organizator al masacrului, trimiţându-l la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Fostul comandant al armatei sarbilor bosniaci şi Radovan Karadzic, fostul lider politic al sarbilor bosniaci in timpul razboiului din 1992-1995, capturat în 2008, sunt cei doi principali acuzaţi de genocid şi crime împotriva umanităţii în acest dosar sângeros. Alături de ei, alţi zeci de sârbi au fost arestaţi urmând să îşi aştepte condamnarea pentru că în zilele de 11-17 iulie 1995 au partcipat la o vânătoare a miilor de bărbaţi musulmani care se refugiaseră din 1993 în enclava Srebreniţa. Refugiul oferit de ONU şi căştile albastre s-a dovedit o capcană sinistră : paramilitarii sârbi din divizia Scorpionilor a miniserului de interne sârb a asediat oraşul păzit de 400 de căşti albastre care au capitulat rapid lăsând refugiaţii pradă unei epurări sălbatice.

Şi azi, mii de cadavre din gropile comune din Srebreniţa şi împrejurimi aşteaptă să li se dea un nume...În 2013, rămăşiţele a 6066 de bărbaţi au fost identificate şi îngropate la Memorialul de la Potocari şi procesul continuă an de an. An de an rudele victimelor aşteaptă recunoaşterea genocidului şi condamnarea celor care l-au comis, încă judecaţi la Haga. La 20 de ani însă, comentează BBC, pentru prima dată procurorii sârbi au arestat şapte suspecţi care au ucis peste o mie de bărbaţi într-un depozit lângă Srebreniţa, un pas important înainte în recunoaşterea crimelor comise.