Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva metroului perturbă grav transportul la Londra

sam_0011.jpg

Stația de metrou Totteridge and Whetstone în nordul Londrei
Toate stațiile de metrou de la Londra au fost închise pe parcursul zilei de joi
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Metroul în Londra și unele servicii de trenuri nu funcționează din cauza unei greve, provocând haos în transport în capitala britanică. Sindicatele au declanșat acțiunea grevistă în semn de protest față de modul în care Transport for London (TfL) intenționează să introducă funcționarea neîntreruptă a metroului pe timp de noapte.

Nicio linie de metrou nu funcționează, iar sindicatele au declanșat o grevă și la First Great Western, compania care asigură legătura între Londra și vestul Angliei și Țara Galilor, printre care orașe ca Reading, Bristol, Cardiff sau Swansea, înjumătățind numărul trenurilor care deservesc aceste rute.

TfL a anunțat suplimentarea numărului de autobuze cu 200, precum și suplimentarea serviciilor de transport fluvial pe râul Tamisa.

Singurele servicii neafectate sunt cele pe șine la suprafață - London Overground, DLR și TfL Rail. 

Cu toate aceste măsuri, transportul în comun a fost aruncat în haos, circa patru milioane de pasageri utilizând metroul londonez în fiecare zi. 

Serviciul de taximetrie bazat pe aplicația software UBER a profitat de acest haos și a ridicat tarifele percepute, în unele cazuri cu până la 300%.

Transport de noapte

Primarul Londrei, Boris Johnson, a criticat sindicatele, spunând că liderii lor ar trebui să înainteze propunerea administrației membrilor lor.

În replică, secretarul general al federației sindicale RMT, Mick Cash, a declarat că greva este solidă pe toate liniile de metrou.

"Asta înseamnă sfârșitul tentativelor de a forța acceptarea noilor orare de lucru", a spus Cash. 

TfL intenționează să introducă transportul de noapte la sfârșit de săptămână pe principalele linii de metrou din Londra ncepând cu 12 septembrie anul acesta, oferind angajaților sporuri salariale în acest scop.

De pildă, conducătorilor de metrou li s-a oferit un spor de 2% plus o sumă de 2000 de lire, salariul actual mediu al unui asemenea lucrător fiind de 50000 (315000 RON) de lire pe an. 

Greva metroului urmează să continue pe tot parcursul zilei de joi, serviciile revenind la normal vineri dimineața. Tot vineri ar urma să se reia negocierile între reprezentanții TfL și cei ai sindicatelor.