Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presedintele ANPC : "E o bătaie de joc la adresă consumatorilor. Aș vrea să pot suspenda activitatea de creditare a băncilor care nu respectă legea"

Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor a început un control la băncile care au oferit  credite în franci elvețieni. Președintele ANPC este nemulțumit că o serie de bănci nu respectă deciziile de justiție în spețele privind francii elvețieni. Într-un interviu la RFI România, Marius Dunca explică motivele iritarii  sale.

Rasp: Controlul tematic a început azi. Controlăm băncile care nu au pus în aplicare măsurile ANPC. Noi facem un proces verbal, cu măsuri complementare de remediere a deficiențelor constatate. E vorba de comision de administrare, majorări de dobândă nejustificate. Operatorii financiari bancari sunt obligați să elimine aceste lucruri din contractele pe care le încheie din momentul în care există procesul verbal. Și verificăm de ce nu se pun în aplicare deciziile definitive  irevocabile.  Observ o bătaie de joc din partea operatorilor economici la adresa consumatorilor. Avem 3200 de reclamații. Am soluționat amiabil în jur de 400, venite în acest an. În urma discuțiilor avute cu operatorii financiari bancari vizavi de cei care au credite în franci elvețiene, ei au spus că vin cu cele mai bune soluții pentru rezolvarea incapacității de plată. Dar totul e declarativ. În declarații sunt tari. Rezultatul,  în aplicare,  este însă zero.  

 

Intreb : Dar sunt bănci care au venit cu formule de conversie a creditelor ...

Rasp : Banca Transilvania și Volksbank au venit cu formule concrete de conversie a creditelor. Deci se poate.  Banca Transilvania a dat înapoi banii încasați fără temei legal pe comisionul de administrare. Au venit cu un procent la sold, s-a făcut conversia în lei...s-a creat un precedent. O bancă poate, celelalte de ce nu fac același lucru ? 

 

Intreb :  Spuneți că sunt deficiențe. Ce vă face să credeți că noile controale vor pune lucrurile pe făgașul normal, dacă băncile până acum nu au corectat aceste deficiente ? 

Rasp : În urma controlului tematic, vom face un raport și îl vom înainta BNR-ului, în atenția  guvernatorului Mugur Isărescu. Mi-aș dori ca legea să îmi permită să pot suspenda măcar temporar activitatea de creditare către persoanele fizice a operatorilor financiar-bancari care din punctul nostru de vedere nu respectă legislația în vigoare. 

 

Intreb : Nu e puțin exagerată declarația dvs  ? Controlul băncilor e la Banca Centrală, nu la ANPC...

Rasp :  Nu suspendăm întreaga activitate. Nu putem. Doar dacă nu respectă legislația. Mi-aș dori să am această putere, dar nu o am. Căutăm aceste soluții în acest sens. 

 

Intreb : Dar chiar pe acest sector, nu credeți că e ușor hazardată declarația privind oprirea creditării pentru persoanele fizice ?  Și dinspre BNR soluția a fost “ incercati să găsiți soluții punctuale”. 

Rasp : Sunt operatori financiar bancari care respectă legislația. Ei pot. De ce alții nu pot ? Eu vorbesc doar despre cei care nu pot. Măsura temporară poate fi o zi, o oră. Până la remedierea deficiențelor. 

 

Intreb :  Spuneați că v-ați consultat cu specialiști. Va fac să fiți încrezător că ați găsi o portiță de a opri creditarea anumitor bănci către persoanele fizice o zi, o oră sau o săptămâna ? 

Rasp :  Suntem la limită. Încă analizăm. Să vedem ce găsim în urmă controlului tematic pe care l-am început azi. 

 

Intreb: Să înțeleg că această declarație a dvs e o formă de presiune pentru unele bănci? 

Rasp :  Noi ca instituție a statului nu ne permitem să punem presiune. Presiunea o pun cei care au credite și nu își pot permite. Mă refer la consumatorii de bună credință. Nu noi punem presiune. Noi trebuie să aplicăm legea, nu să o interpretăm. 

 

Intreb :  I-ați înștiințat pe reprezentanții băncilor comerciale  că aveți în vedere acest lucru ? 

Rasp :  Da. Azi. La conferința de presă. 

 

Intreb :    De la BNR aveți vreun punct de vedere pe această declarație ? 

Rasp :  Nu am nici un punct de vedere. Declarația îmi aparține mie, președintele ANPC.

 

Intreb :  În final, o lămurire. E vorba doar de creditarea pentru persoane fizice, nu și pentru cele juridice ? 

Rasp :  Nu putem asta, nu. Noi doar suspendăm creditarea pentru persoanele fizice. Până scot din contract anumite lucruri.