Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc provoacă noi controverse

papa_francisc_provoaca_noi_controverse.jpg

Papa Francisc, în Bolivia, îşi potriveşte pe cap un sombrero, pe care scrie Pasăre Mare (Foto: Reuters/Alessandro Bianchi)
Papa Francisc, în Bolivia, îşi potriveşte pe cap un sombrero, pe care scrie Pasăre Mare (Foto: Reuters/Alessandro Bianchi)

Papa Francisc a cerut joi, în Bolivia, o nouă ordine economică mondială. Suveranul Pontif denunţă un "nou colonialism" al agenţiilor care impun programe de austeritate şi face apel ca săracii să aibă parte de locuri de muncă, locuinţe şi pământuri.

Papa Francisc a ţinut în Bolivia unul dintre cele mai lungi discursuri ale pontificatului său.

Suveranul Pontif denunţă goana după bani şi declară că ţările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime şi forţă de muncă ieftină pentru ţările dezvoltate.

Papa Francisc a făcut afirmaţiile la o reuniune mondială a mişcărilor populare, la care participă organizaţii ale oamenilor de la marginea societăţii, inclusiv săraci, şomeri şi ţărani care şi-au pierdut pământurile.

"Să nu ne fie frică să spunem: vrem schimbare, o veritabilă schimbare", afirmă Papa, care denunţă un sistem care "a impus mentalitatea profitului cu orice preţ, fără grijă faţă de excluziunea socială sau distrugerea naturii".

Suveranul Pontif a lansat de asemenea un atac care viza aparent organizaţii monetare internaţionale: "Nici o putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariţia unor noi forme de colonialism, care prejudiciază serios posibilitatea păcii şi justiţiei".

Atacurile anterioare ale Papei la adresa capitalismului au fost dur criticate de politicieni şi analişti din SUA, unde urmează să se deplaseze în luna septembrie.

Înaintea Suveranului Pontif a vorbit preşedintele bolivian, Evo Morales, care purta o jachetă cu imaginea liderului revoluţionar argentinian Ernesto "Che" Guevara, executat în Bolivia în 1967, de trupe boliviene susţinute de CIA.

Papa Francisc cere de asemenea iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni, în cursul "aşa-numitei cuceriri a Americii".