Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, ţară de origine, dar şi destinaţie pentru traficul de persoane

trafic_perswoane_1.jpg

România este destinație pentru traficul de persoane
România este destinație pentru traficul de persoane

România este o sursă semnificativă şi o destinaţie pentru traficul de persoane, arată un raport al Departamentului de Stat american. Documentul susţine că acţiunile instituţiilor române pentru contracararea acestui fenomen sunt insuficiente.

”România este o sursă, o zonă de tranzit şi o destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii care sunt victime ale traficului în vederea muncii forţate, precum şi pentru femei şi copii victime ale traficului pentru exploatarea sexuală”, se arată în raportul Departamentului de Stat pe tema traficului de persoane.

România este încadrată în ”categoria a II-a” în raport, a ţărilor care nu depun suficiente eforturi pentru contracararea traficului de persoane. ”Românii reprezintă o sursă semnificativă de victime ale exploatării sexuale şi prin muncă pentru Europa Occidentală (în principal pentru Marea Britanie, Italia, Spania şi Franţa), dar şi pentru centrul şi sudul Europei (în special pentru Cehia, Ungaria şi Grecia). Bărbaţi, femei şi copii din România sunt supuşi muncilor forţate în agricultură, în construcţii, în servicii casnice şi manufacturiere, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt, atât în România, cât şi în alte ţări”, subliniază raportul.

În același timp, România este destinaţie pentru un număr limitat de victime străine, în principal din Republica Moldova, Polonia, Bangladesh şi Serbia.

”Instituţiile din România nu s-a conformat în totalitate standardelor minime pentru eliminarea traficului de persoane, însă depun eforturi semnificative în acest sens. Instituţiile au demonstrat eforturi puternice la nivelul acţiunilor autorităţilor, dar au fost date sentinţe slabe sau cu suspendare, care nu au oprit traficanţii de persoane şi nu au oferit protecţie suficientă victimelor”, notează Departamentul de Stat.

Raportul recomandă alocarea de fonduri publice ONG-urilor care oferă servicii victimelor traficului de persoane şi îmbunătăţirea accesului victimelor la asistenţă medicală şi la consiliere psihologică.

Potrivit documentului, autorităţile române au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane în anul 2014, faţă de 714, în 2013. Procurorii au pus sub acuzare 534 de persoane în 2014, un nivel aproape similar cu cel din 2013, când au fost inculpate 552 de persoane. Instanţele judiciare au condamnat 269 de traficanţi de persoane în 2014, faţă de 252 în 2013.

Situație internațională îngrijorătoare

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume au fost victime ale traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă sau în scop sexual, potrivit raportului Departamentului de Stat american publicat luni.

Documentul analizează gradul în care 188 de ţări s-au confruntat cu această problemă pe parcursul anului 2014. Potrivit organizaţiei Human Rights First, există 21 de milioane de victime ale sclaviei, la nivel global, aducând traficanţilor profituri anuale de 150 de miliarde de dolari.

Potrivit indicilor utilizaţi în raport, există trei categorii în care fiecare ţară poate fi inclusă, în funcţie de eforturile guvernelor de a combate traficul de persoane. Din prima categorie (Tier 1), fac parte 31 de ţări care au cel mai mare control asupra traficului de persoane, înregistrând cele mai bune rezultate în micşorarea numărului de victime. Printre acestea se află Australia, Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Canada, Coreea de Sud, Armenia, Marea Britanie, Taiwan, Nicaragua şi Chile.

În cea de-a doua categorie (Tier 2), au fost încadrate 89 de ţări, printre aceastea fiind şi România. În plus, alte 44 de ţări sunt pe lista de avertisment, urmând a fi incluse în cea de-a treia categorie (Tier 3), dacă nu-şi vor intensifica eforturile de combatere a cazurilor traficului de persoane. A fost cazul unor state precum Thailanda, Malaysia, Venezuela şi Gambia, care s-au alăturat celor 20 de ţări incluse în cea de-a treia categorie, potrivit raportului întocmit de Departamentul de Stat american.

Potrivit organizaţiei Global Slavery Index, ar exista 35,8 milioane de persoane care sunt supuse unor forme de sclavie modernă, 14 milioane dintre aceştia - aproximativ o treime din numărul total al victimelor - sunt supuse sclaviei în India, fiind obligate să muncească sau fiind traficate.

Cu toate că milioane de oameni sunt victime ale sclaviei, cifrele cu privire la condamnările acestor cazuri de către domeniul justiţiei sunt foarte mici. Potrivit raportului, în 2014, 44.758 de victime au fost identificate, dar au fost efectuate doar 9.460 procese şi 5.776 de condamnări.