Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stare de urgență în California din cauza incendiilor

incendiu_california_1.jpg

8.000 de pompieri încearcă să țină sub control cele 20 de incendii izbucnite în California
8.000 de pompieri încearcă să țină sub control cele 20 de incendii izbucnite în California
Sursa imaginii: 
Reuters

În California, mii de pompieri luptă în continuare împotriva a peste 20 de incendii care au izbucnit în întregul stat, confruntat cu o secetă neobișnuită.Guvernatorul a decretat stare de urgență.

Aproximativ 8.000 de pompieri au fost trimiși în misiune pe întreg teritoriul acestui stat din vestul SUA, a precizat Garda Națională din California, chemată în ajutor. Un pompier, Dave Ruhl, de 38 de ani, și-a pierdut viața în lupta contra focului ce a cuprins pădurea națională Modoc, în apropiere de Alturas (nord-vest), a anunțat guvernatorul statului, care a decretat stare de urgență.

Două incendii au provocat închiderea mai multor kilometri de autostrăzi din acest stat, au precizat autoritățile și presa locală.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Daniel Berlant, a scris pe contul său de Twitter că numai 5% din incendiul din comitatul Lake, unul din cele mai importante, a fost stăvilit.

Un nou focar de incendiu a fost înregistrat în Cajon Pass, provocând închiderea mai multor axe strategice, a precizat cotidianul Los Angeles Times.

Seceta excesivă și temperaturile extreme au transformat aproape întreg statul într-un ”butoi cu pulbere”, a comentat guvernatorul Jerry Brown într-un comunicat. ”Curajoșii noștri pompieri se află în prima linie și vom face tot ce ne stă în putință să îi ajutăm”, a adăugat el.

Incendiile sunt frecvente în California, dar în ultima vreme numărul lor crește din cauza sectei grave care afectează de patru ani acest stat.

În aprilie, guvernatorul a impus restricții severe la consumul de apă, care au fost înăsprite ulterior.