Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA înăspresc programul Visa Waiver

Statele Unite au anunţat măsuri de securitate mai severe pentru vizitatori din 38 de ţări incluse în programul Visa Waiver. E vorba de state europene de unde sute de oameni au plecat să lupte cu grupuri militante în Siria şi Irak.

Unii parlamentari americani au cerut restricţii mai dure în programul Visa Waiver, ce permite cetăţenilor ţărilor participante să intre în SUA fără viză, pentru sejururi de 90 de zile sau mai puţin.

Modificările includ utilizarea de e-paşapoarte şi extinderea folosirii Poliţiei Aeriene la bordul zborurilor internaţionale, potrivit Departamentului de Securitate Internă.

Noile măsuri mai prevăd ca ţările participante să folosească o bază de date internaţională pentru paşapoartele pierdute şi furate.

Autorităţile americane au estimat în februarie că peste 20 de mii de combatanţi străini, inclusiv 3.400 de occidentali, au călătorit în regiunea Siria-Irak din 2011.

Cei mai mulţi occidentali care vor să devină combatanţi în Siria şi Irak au provenit din Belgia, Franţa şi Marea Britanie.