Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Croaţia, îngrijorată de soarta ostaticului aflat în mâinile grupării Stat Islamic

Egiptul şi Croaţia aşteaptă cu multă îngrijorare veşti despre soarta lui Tomislav Salopek. Tânărul croat, în vârstă de 31 de ani, a fost răpit în Egipt. El este în mâinile grupului Stat Islamic, care a ameninţat că îl ucide acum două zile, dacă Egiptul nu eliberează femeile musulmane pe care le ţine în închisori.

Tatăl tânărului a intervenit în presă, cerându-le jihadiştilor să îl cruţe pe copilul său. "Fiul meu era în Egipt doar ca să câștige traiul zilnic pentru el și copiii săi", a spus părintele.

Într-o înregistrare difuzată de jihadişti, tânărul apare în poziția deja clasică în astfel de clipuri: în genunchi, citind de pe o foaie de hârtie cererile teroriștilor, în timp ce în spatele lui se află un om mascat, cu un cuțit în mână. El spune că dacă autoritățile egiptene nu îndeplinesc cererile, va fi ucis în 48 de ore. Cele 48 de ore s-au scurs deja.

Tomislav Salopek a fost răpit pe 22 iulie şi lucra de câteva luni pentru o companie franceză de exploatări miniere. Guvernul croat afirmă că face tot ce poate pentru a-l elibera, iar ministrul croat de Externe a venit joi în Capitala egipteană.

Autoritățile egiptene se tem că decapitarea unui occidental va speria și mai mult turiștii  și întreprinderile străine care vin în țară. Asasinarea lui ar arăta și limitele campaniei militare lansate împotriva jihadiştilor din Sinai.

Tânărul croat este primul străin răpit de filiera egipteană a organizației Stat Islamic, Ansar Beit al-Maqdess. Luna trecută, această organizație a revendicat și atentatul împotriva consulatului italian în Cairo, care a făcut o victimă.

Foarte activi în Sinai, jihadiştii spun că acțiunile lor sunt represalii la ofensiva dusă de armata egipteană, care în ultimele luni a omorât peste 1.400 de persoane, în principal militanţi islamişti.