Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analistul media Iulian Comănescu: Principala problemă a TVR este condiţionarea politică

Situaţia gravă a Televiziunii Publice trebuie discutată în regim de urgenţă. Acesta este apelul preşedintelui TVR, Stelian Tănase, către liderii principalelor forţe politice. El declară că postul public traversează "cea mai dificilă perioadă din istoria instituţiei".

Analistul media, Iulian Comănescu, spune la RFI că apelul lui Stelian Tănase nu rezolvă mare lucru.

"Problema de fond şi de esenţă a TVR-ului nu este nu ştiu ce decizie financiară, că se tot vorbeşte de bani acum, ci o lege care să stea la baza funcţionării TVR. Principala problemă a TVR este condiţionarea politică, vizibilă prin Consiliul de Administraţie şi preşedinţii-directori generali, care alternează la putere în funcţie de ciclurile politice şi de câştigătorii alegerilor. Treaba asta se poate redresa printr-o modificare a legii. Or politicienii nu vor să schimbe această lege. Deci nu ştiu de ce Stelian Tănase caută soluţii de la politicieni", spune analistul media.

"TVR-ul cred că mai are suficientă forţă, în ciuda ratingurilor care se duc în jos, să iniţieze o campanie publică referitoare la o lege nouă. Dacă ar pune pe post conţinut editorial sau promo-uri despre o iniţiativă legislativă pentru modificarea legii TVR-ului, cred că ar obţine 100 de mii de semnături în pieţe", afirmă Iulian Comănescu.

"Este adevărat că taxa tv este foarte mică, dar pe de altă parte este foarte mare raportat şi la resursele financiare ale posturilor comerciale şi la ceea ce livrează TVR. Deci dacă e să discutăm pe raţionamentul ăsta, să zicem, executiv, cred că dacă politicienii ar avea vreun interes să facă din TVR altceva decât ceea ce este, instituţia ar trebui pur şi simplu desfiinţată şi reînfiinţată şi cu cei 100-120 de milioane pe an pe care-i are TVR-ul se pot face destule lucruri. Să nu uităm că 120 de milioane sunt bugetul, cifra de afaceri a televiziunilor PRO, care obţin mult mai multă performanţă cu aceiaşi bani", explică Iulian Comănescu.