Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert ONG la RFI: Incriminarea prostituţiei împinge fenomenul în subteran

Amnesty International recomandă dezincriminarea prostituţiei.

Amnesty International propune dezincriminarea penală totală a industriei sexului. În opinia cunoscutei organizaţii, acest lucru le-ar proteja mai bine pe prostituate. Ana Mohr, director de programe la Asociaţia Carusel, ONG ce militează pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care practică sexul comercial, crede că este o idee bună.

Ana Mohr spune la RFI că recomandarea Amnesty International nu este o noutate: "Recomandarea Amnesty International nu este prima pentru dezincriminarea sexului comercial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Biroul ONU pentru HIV şi SIDA, Human Rights Watch au recomandat la rândul lor dezincriminarea sexului comercial, pentru că reduce riscurile la care sunt expuse persoanele care sunt implicate în industria sexului, vorbim de riscul de îmbolnăvire, riscul de violenţă din partea clienţilor, Poliţiei, stigmatizare, discriminare".

"Incriminarea sexului comercial conduce la împingerea în subteran a fenomenului şi asta implică o serie de riscuri. Dacă sexul comercial ar fi dezincriminat, atunci s-ar reduce şi riscurile", precizează Ana Mohr.

"La noi în ţară, prostituţia nu mai este o faptă penală, nu mai apare în Codul Penal, de anul trecut. În schimb, a rămas infracţiune. Asta înseamnă că nu este dezincriminată total", explică directorul de programe de la Asociaţia Carusel.

Unele ONG-uri din Statele Unite critică recomandarea Amnesty International. Ele sunt de acord ca prostituatele să nu fie acuzate de infracţiuni penale, dar denunţă faptul că proxeneţii vor fi transformaţi în oameni de afaceri, care pot vinde prostituate vulnerabile, fără să păţească nimic.

 
Ana Mohr (Carusel), despre dezincriminarea prostituţiei