Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde sunt servicii mai bune pe litoral, în România sau în Bulgaria? Opinia unui expert la RFI

Un hotel de patru stele din România este mai bun decât unul de patru stele din Bulgaria. O spune la RFI prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan.

Unde sunt servicii mai bune pe litoral, în România sau în Bulgaria? "Sunt hoteluri în Bulgaria, care au servicii mai bune decât în România şi sunt hoteluri în România, care au servicii mai bune decât în Bulgaria. Din păcate, clişeul se referă la generalizarea acestei impresii, pentru că în Bulgaria sunt mult mai multe hoteluri de categorie superioară de patru şi cinci stele, faţă de România, unde predomină din păcate încă hotelurile de două stele. Şi atunci e normal că dacă compari serviciile la două stele cu cele de la patru stele, o să ţi se pară că în Bulgaria sunt servicii mai bune", explică Dragoş Răducan.

"Comparat hotel de patru stele din România cu hotel de patru stele din Bulgaria, balanţa înclină în favoarea României. De ce? Pentru că legislaţia este mult mai drastică în România. O să spună multă lume da, dar se şi respectă? Da, se şi respectă, ca dovadă controalele care sunt mediatizate în mass-media", spune el.

"Dacă comparăm două stele din România cu două stele din Bulgaria, iarăşi în România este mai bine. Dar dacă comparăm două stele din România cu patru stele din Bulgaria, normal că e mai bine în Bulgaria. E o chestiune de percepţie, pentru că acolo, în Bulgaria sunt mai multe hoteluri de categorie superioară, construite în ultimii 15 ani şi atunci e normal să arate mai bine şi să aibă servicii mai bune", mai declară Dragoş Răducan.

 
Dragoş Răducan (FPTR), despre litoralul românesc vs. cel bulgar