Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alianţa medicilor: Nu vrem legalizarea "atenţiilor"

Alianţa Medicilor, formată pe Facebook, critică intenţia Guvernului de a legaliza plăţile făcute de pacienţi. Potrivit Alianţei, în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o "atenţie" medicului. "Această practică a şpăgii din sistemul sanitar" trebuie oprită odată pentru totdeauna, mai susţin medicii pe Facebook.

"Suntem pur și simplu scandalizați de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar față de medici, dar și față de pacienți prin încercarea de a legaliza șpaga dată doctorului. În nicio țară civilizată un pacient nu dă o «atenție» medicului. Am fost chiar de-a dreptul șocați când am auzit la televizor că se va crea o listă de «norme» care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor sa devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, șpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte", se arată într-un comunicat al Alianței Medicilor.

Alianţa mai amintește că membrii săi au spus din start că sunt împotriva mitei - "o acțiune degradantă atât pentru medic, cât și pentru pacient".

"Dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve și problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administrați. (...) Această practică a șpăgii din sistemul sanitar care, iată, are loc cu binecuvântarea politicienilor, trebuie oprită odată pentru totdeauna", mai spun aceştia.

Premierul Victor Ponta a anunțat marți că i-a cerut ministrului Justiţiei să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

"Vreau să lămuresc şi să fie foarte clar, medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanţa 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbam în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiţiei, care a fost la întrevederi şi care, împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni săptămâna aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanţă de urgenţă, pentru că e o chestiune totuşi delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament şi reglementată într-o formă mult mai bună", a spus Ponta, marţi, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii medicilor la Palatul Victoria.

El a explicat că acele "contribuţii suplimentare" pe care pacienţii vor să le dea medicului şi asistentului care l-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiţii, cumulativ: să nu fie condiţionate de către medic şi asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical şi să fie declarate în aşa fel încât ele să poată fi impozitate. Cu aceste trei condiţii cumulative, să nu mai implice răspunderea răspunderea penală a medicului, asistentului sau al oricărui reprezentant al sistemului sanitar.