Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controlorii de trafic aerian ameninţă cu greva generală

tarom_21_69349100.jpg

Sursa imaginii: 
www.economica.net

Sindicaliştii de la ROMATSA ameninţă că vor intra în grevă generală pe motiv că directorul general al companiei, Aurel Stanciu, nu ar fi respectat nimic din ceea ce sindicaliştii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor, cel care a mediat negocierile de la prima grevă, de avertisment, a angajaţilor.

Gabriel Tudorache, lider sindical în cadrul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian, spune că în zilele următoare va fi stabilită data la care ar urma să fie declanşată greva generală. Acesta a anunţat că va anunţa comisia de negociere şi va cere sprijinul a  două treimi din numărul total al angajaţilor astfel încât să se poată declanşa greva generală invocând practic eşecul negocierilor sindicatelor cu reprezentanţii ROMATSA şi cu cei ai Ministerului Transporturilor, negocieri care au avut loc în luna iulie. În replică, directorul general al companiei, Aurel Stanciu, spune la RFI că va bloca în instanţă un astfel de demers considerat nu doar ilegal dar şi de neînţeles. Aceasta pentru că, spune el, conducerea ar fi aprobat deja în cadrul negocierilor 12 din cele 14 revendicări pe care le solicită sindicatele în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spune la RFI că au mai rămas de negociat aspectele legate de salarizarea personalului companiei unde conducerea susţine că vrea, de asemenea, să dea dovadă de flexibilitate. Un singur punct de pe lista sindicală nu poate fi negociat : e vorba de organigramă şi planul de reorganizare a companiei, a precizat la RFI Aurel Stanciu. « Singurul aspect asupra căruia nu vom ceda, nu vom ceda acolo unde este respectată legea şi, cum spuneam, problema legată de mandatul managementului pentru primul an de mandat şi ceilalţi trei prevede la punctul cinci reorganizarea regiei (...) Nu s-a făcut însă nicio concediere colectivă. Nu s-a dat niciun om afară. Nu văd unde este problema », a declarat la RFI directorul general al ROMATSA, invitând din nou la negocieri sindicatele şi promiţând deschidere.

Vă reamintim, în 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite. ROMATSA - Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.530 de angajaţi. Între 2.500 şi 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.