Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră cinematografică: „Mahomed”, filmul despre viața Profetului, tensionează lumea arabă

majid-majidi-635553l.jpg

Regizorul iranian Majid Majidi
Regizorul iranian Majid Majidi
Image source: 
cinemagia.ro

O premieră cinematografică mondială sensibilă are loc miercuri. Pelicula va fi difuzată în 150 de cinematografe din Iran, iar joi e prezentată în deschidere la festivalul de film de la Montreal. « Mahomed », film despre  tinerețea profetului, e realizat de un mare cineast iranian si dă deja naștere la controverse în lumea arabo-musulmană, deși foarte puțină lume l-a văzut până acum. 

Majid Majidi este unul dintre cei mai cunoscuți regizori de film din Iran, dar niciodată nu a avut atâtea emoții ca înainte de proiecția de miercuri seară. Regizorul, care a realizat printre altele « Copiii cerului », film nominalizat la Oscar în 1998, revine cu Mahomed, o producție ce a costat nu mai puțin de 40 de milioane de dolari. Este cel mai scump film iranian făcut vreodată, dar nu acesta e motivul pentru care se va vorbi despre el.  Mahomed e un film despre tinerețea Profetului iar regizorul spune într-un interviu pentru agenția France Presse că s-a simțit într-un fel obligat să îl facă. «Islamul are o imagine proastă în lumea occidentală, o imagine violentă care nu are nimic de a face cu adevărata natură a acestei religii » spune regizorul. De unde vine această imagine ? « De la grupările teroriste, cum ar fi Stat Islamic, are nu au nici o legătură cu Islamul, dar i-au furat numele pentru a răspândi teroarea în întreaga lume ». 
În calitate de artist musulman, regizorul spune că vrea să schimbe această imagine « Islamul nu e terorismul violent, ci o religie a bunătății și a păcii », mărturisește Majidi. 
 
Tensiuni în lumea musulmană? 
 
Înainte de a vedea care va fi reacția occidentalilor, regizorul va avea de înfruntat însă reacțiile musulmanilor. Unele dintre ele au început deja să apăra, deși filmul încă nu a fost proiectat.  Marea problemă a peliculei este legată de reprezentarea Profetului în imagini. Ea nu e explicit interzisă de Coran, dar o mare parte a teologilor suniti, mai ales a wahabitilor, care sunt cei mai radicali, o condamnă pentru că văd în ea o incitare la idolatrie.  Ne amintim ce s-a întâmplat după ce ziare occidentale au publicat caricaturi cu profetul. Reacția radicalilor a fost provocată atunci în primul rând de faptul că ziarele și-au permis să publice reprezentări ale lui Mahomed. 
Ce răspunde însă cineastul ? el spune că Islamul e prost cunoscut și pentru că s-au făcut puține filme despre el. « Există cel puțin 200 de filme despre Iisus, încă o sută despre Moise, dar doar vreo 40 despre Mahomed », amintește Majidi
În plus, Iranul, care a finanțat filmul, este de confesiune șiita. Teologii de aici sunt mai puțin duri decât suniții în privința reprezentării Profetului. Tensiunile au apărut deja între Iranul șiit și Arabia Saudita sunita, sau chiar Egipt, unde clerici importanți au cerut că filmul să nu fie difuzat. « Iranienii amestecă religia cu multe tradiții persane, care nu au nimic de-a face su Islamul », spune un înalt reprezentat saudit, care conchide « asistăm la o tentativă de propagandă făcută de Iran »
 
Filmul trebuie să unească, nu să dezbine
 
Ca să evite acest tip de polemică regizorul a apelat la tot felul de artificii.  În filmul Mahomed, chipul Profetului nu apare, dar i se văd însă din când în când silueta și profilul. «Musulmanii cei mai radicali ar putea fi deranjați» recunoaște regizorul. 
Majidi speră însă ca filmul său să îi unească si nu să îi dezbine și mai mult pe musulmani. El spune că a prezentat producția unor lideri religioși șiiți și sunniți în Iran și Turcia, care au apreciat filmul.
Ultima mare polemica legată de un film în care apărea profetul a avut loc acum 40 de ani. Producția se numea «Mesajul», era realizată de un cineast american de origine siriană și îi avea în rolurile principale pe Anthony Quinn și Irene Papas.  Chiar și atunci musulmanii radicali au protestat față de difuzarea acestui film, pe care l-au considerat o blasfemie.