Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria nu mai e în topul destinaţiilor turistice pentru români

plaja_grecia_flickr.jpg

Plajele din Grecia primesc în fiecare vară zeci de mii de turişti români
Plajele din Grecia primesc în fiecare vară zeci de mii de turişti români
Sursa imaginii: 
flickr.com

Numărul turiştilor români în străinatate a urcat în aceasta vară cu 15%, cele mai căutate destinaţii fiind Grecia şi Turcia, urmate de Spania, Italia şi Portugalia. Bulgaria şi Egiptul nu mai sunt în top. Estimările vin de la Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România.

Conform datelor ANAT, litoralul grecesc rămâne în topul preferinţelor românilor, urmat de cel din Turcia. Anul acesta, „Grecia a fost pe un trend ascendent, devansând Turcia datorită faptului că este ceva mai ieftină şi pentru că au fost pe piaţă mult mai multe chartere ca anul trecut", a explicat pentru Mediafax Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

În continuarea clasamentului, se situează Spania, Italia şi Portugalia. Suprinzătoare e poate ieşirea Bulgariei din Top 5 al celor mai vizitate ţări de către români, după ce timp de mai mulţi ani statul vecin, cu staţiunile sale la mare şi la munte, a fost mereu în primele trei poziţii.

De asemenea, în anii trecuţi, Egiptul era o altă destinaţie de vacanţă preferată de români. Acum însă, din cauza problemelor politice cu care se confruntă ţara, numărul turiştilor a scăzut.

Totodată, Asociația Națională a Agențiilor de Turism remarcă şi creşterea numărului de turişti români care merg pe litoralul autohton. Organizaţia atrage atenţia că, dacă s-ar aloca mai mulţi bani pentru promovarea României din punct de vedere turistic în străinătate, turismul putea contribui cu cel puţin 4% la Produsul Intern Brut, faţă de sub 1% în prezent.