Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Europa are o obligație morală față de acești oameni”

imigranti_francois.jpg

Image source: 
REUTERS/Bernadett Szabo

Francois Gemenne este cercetător la Facultatea de Științe Politice din Paris, specialist al fluxurilor migratorii.  Într-un interviu pentru ziarul Liberation,  cercetătorul belgian cere Europei să fie mai generoasă cu cei care vin astăzi aici. El critică publicațiile care difuzează mesaje la « limita urii rasiale » și pe oamenii politici care practică « xenofobia de stat »

Chestiunea migrației a devenit pentru europeni principala preocupare. Potrivit unui sondaj Eurobarometru,  44 % dintre noi credem că este cea mai importantă provocare căreia Europa trebuie să îi facă față acum, depășind alte probleme, cum ar fi șomajul sau terorismul. Dupa cum spune specialistul belgian, presa are o responsabilitate imensă, mai ales publicațiile care întăresc decalajul dintre realitatea empirică a fenomenului și felul în care vorbesc despre el. Unele jurnale nu ezită să difuzeze mesaje care sunt la limita urii rasiale,  si există oameni politici care practică o adevărată xenofobie de stat. Unul dintre exemplele cele mai elocvente este cel al lui David Cameron, care vorbea acum câteva săptămâni despre un « roi» de imigranți. Ar fi folosit premierul britanic aceleași cuvinte dacă era vorba despre europeni ?  se întreabă specialistul.

Francois Gemenne crede dealtfel că, în povida crizei siriene și a celei din Eritreea, cifrele fluxului migrator sunt comparabile cu cele de dupa dezmembrarea Iugoslaviei, în anii 90. El amintește că Europa nu primește decât o mică parte dintre cei care fug din țara lor. Astfel, din cei 4 milioane de oameni care au părăsit Siria, două milioane sunt în Turcia, în timp ce Uniunea Europeană a primit doar 250.000, adică aproape de zece ori mai puțin. 

Drama europeană e absența unei politici comune de azil. Politica în materie de migranți înseamnă în primul rând lupta polițienească  cu rețelele de traficanți, ceea ce nu e suficient. Trebuie armonizat dreptul de azil, idealul fiind infiintarea unui birou comun european. Suntem însă departe de asta, când vezi cât de greu le este statelor europene să cadă de acord asupra repartizării câtorva mii de oameni care cer azil. 

Specialistul belgian spune că Europa ar trebui să deschidă « culoare de imigratie» cu un sistem de cote. E nevoie in primul rând pentru dinamismul social și economic al continentului. În al doilea rând e cel mai bun mijloc de a lupta împotrivă rețelelor de traficanți, pentru a evita morții din Mediterană și din alte parti. În fine, în al treilea rând, pentru că Europa are o obligație morală față de cei care au mai puțin noroc și nu s-au născut aici. 
Francois Gemenne remarcă un paradox : Europa a renunțat la frontierele interne, după ce a înființat spațiul Schengen, dar a întărit mult frontierele externe. S-a creat astfel un loc privilegiat pentru cei din interior...Europa transformându-se încet-încet într-un continent - fortăreață.