Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlinul, Parisul şi Londra cer reuniune de urgenţă pe tema refugiaţilor

migranti_peste_gard.jpg

Uniunea Europeană caută o politică comună privind criza migrației ilegale
Uniunea Europeană caută o politică comună privind criza migrației ilegale
Sursa imaginii: 
Reuters

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri imediate pentru a face faţă valului de imigranţi, susțin miniştrii de Interne din Germania, Franţa şi Marea Britanie. Ei cer o reuniune de urgenţă privind criza refugiaţilor.

Thomas de Maiziere, Bernard Cazeneuve şi Theresa May au cerut ”preşedinţiei luxemburgheze a Uniunii Europene să organizeze o reuniune specială a miniştrilor Justiţiei şi Internelor în următoarele două săptămâni, pentru a găsi măsuri concrete”.

Miniştrii au cerut de asemenea întocmirea unei liste la nivelul uniunii cu ”ţări de origine sigure”, care să diferenţieze persoanele ameninţate de război şi persecuţii de cele care emigrează din motive economice, din ţări stabile din punct de vedere politic.

În plus, reprezentanţii celor mai mari state membre ale Uniunii Europene au cerut înfiinţarea unor centre în Grecia şi Italia, unde autorităţile să ia amprentele imigranţilor şi să îi înregistreze. Punctele de control ar trebui înfiinţate până la sfârşitul anului, au precizat miniştrii.

”Suntem de acord că nu mai avem timp de pierdut. Situaţia curentă cere acţiune imediată şi solidaritate în Europa”, a declarat ministrul german de interne.

Berlinul este principalul susţinător al listei cu ţări sigure, care ar face mii de solicitanţi de azil din ţările balcanice mai uşor de deportat. Germania ar urma să primească până la 800.000 de refugiaţi până la sfârşitul anului şi se străduieşte să le ofere adăpost.

Oficialii speră că reducerea numărului de persoane care imigrează din motive economice ar elibera resursele pentru a ajuta oamenii din zonele de criză, ca Siria şi Irak. Germania a cerut de asemenea altor state UE să preia mai mulţi imigranţi. ”Provocările pot fi depăşite doar cu o politică de azil europeană comună”, a subliniat de Maiziere.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a cerut de asemenea Europei, duminică, să îşi asume responsabilităţile faţă de refugiaţi. ”Când văd unele ţări europene, în special din est, care nu acceptă cotele (de imigranţi), mi se pare scandalos”, a declarat el pentru postul de radio Europe 1.

Laurent Fabius a criticat în special Ungaria, pentru gardul de sârmă ghimpată ridicat la graniţa cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranţi. Gardul ”nu respectă valorile comune ale Europei”, a apreciat ministrul francez.

Italia cere și ea reguli comune privind imigranții

Criza imigranților din Uniunea Europeană va determina în cele din urmă statele membre să adopte reguli comune privind refugiații și să pună capăt situației actuale în care diferențele dintre normele naționale au exacerbat starea de urgență, a declarat premierul italian Matteo Renzi, potrivit Reuters.

Sute de mii de imigranți, majoritatea din Africa și Orientul Mijlociu, au ajuns în Europa în acest an, mulți pornind în călătorii extrem de riscante pe mare, cel puțin 2.500 dintre ei pierzându-și astfel viața.

Legislațiile disparate și abordarea confuză din Europa privind solicitanții de azil au stârnit critici, un oficial de top recunoscând în această săptămână că blocul comunitar a eșuat în a oferi un răspuns colectiv.

Italia, punct de intrare în Europa pentru numeroși imigranți, s-a plâns în mod constant că nu primește sprijin suficient din partea partenerilor din Uniunea Europeană pentru a face față afluxului de imigranți. Renzi a declarat însă pentru Corriere della Sera că lucrurile se vor schimba.

”Va dura câteva luni, dar vom avea o politică europeană privind azilul, nu tot atâtea politici câte țări membre”, a spus el, adăugând că numărul tot mai mare de decese în rândul imigranților determină statele UE să abordeze această problemă.

Renzi a spus că UE trebuie să fie mai prezentă în Africa și Orientul Mijlociu în încercarea de a îmbunătăți condițiile de viață de acolo și de a descuraja imigrația. Blocul comunitar trebuie de asemenea să ușureze procedura de repatriere a celor care nu primesc statutul de refugiați.

”Acum este momentul să lansăm o ofensivă politică și diplomatică”, a subliniat premierul italian.

Întrebat dacă ar trebui să se intervină în Siria și Libia - două țări marcate de război care au alimentat criza imigranților, Renzi a declarat că președintele american Barack Obama a cerut o reuniune a liderilor luna viitoare în marja Adunării Generale a ONU pentru a discuta această problemă. El nu a oferit mai multe detalii.