Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele CNAS: Ridicaţi-vă cardurile de sănătate! Altfel, serviciile medicale se plătesc

medic_-_cu_stetoscop_la_gat.jpeg

300.000 de carduri aşteaptă încă să fie ridicate de cei în drept
300.000 de carduri aşteaptă încă să fie ridicate de cei în drept

Oamenii trebuie să vină să îşi ridice cardurile de sănătate de la casele de asigurări de care aparţin! Apelul a fost formulat la RFI de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, în condiţiile în care, începând de pe 1 septembrie, nu se mai prestează servicii medicale gratuite decât cu acest card.

Începând de marţi 1 septembrie, dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu îl prezintă la furnizor, va putea primi doar servicii medicale de urgenţă. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află. “Dacă nu este prezentat acest card, în condiţiile în care el a fost emis, şi este nevoie de servicii medicale care nu reprezintă urgenţe, acestea vor fi plătite”, spune la RFI preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

“La orice furnizor de servicii medicale se vede dacă a fost sau nu emis cardul. Totuşi, dacă este vorba de o urgenţă, nimeni nu întreabă de card. Mai mult, nimeni nu trebuie trimis la casă pentru o adeverinţă de asigurat pentru că asta se vede în sistem. De adeverinţă au nevoie cei care din motive de conştiinţă, de religie refuză cardul sau l-au pierdut sau deteriorat”, afirmă şeful CNAS.

Vasile Ciurchea mai spune că cererea pentru ridicarea cardului se poate depune şi online, pe site-ul CNAS. Solicitantul va primi ulterior un SMS cu detalii despre modul în care poate ridica acest card.

Conform ultimelor date, 300.000 de carduri aşteaptă încă să fie ridicate de cei în drept.

Până în prezent, au fost tipărite aproximativ 15 milioane de carduri și activate peste 8,7 milioane, iar cardul de sănătate este activat atunci când asiguratul solicită un serviciu medical.

Președintele CNAS mai atrage atenția că orice furnizor de servicii medicale care va păstra la el cardul de sănătate al asiguratului şi va folosi codul de acces riscă dosar penal. Nimeni nu are voie să păstreze şi să utilizeze cardul în locul titularului, a subliniat el.

 
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, despre cardurile de sănătate