Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dumitru Costin (BNS): Piaţa muncii din România nu este deloc pregătită pentru un flux de imigranţi

Piaţa internă a muncii nu este pregătită pentru un eventual flux de imigranţi. Iată ce spune la RFI preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. El precizează că "nu există un entuziasm foarte mare în rândul liderilor sindicali" vizavi de posibila sosire a refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Dumitru Costin declară că "piaţa muncii din România suferă dezechilibre majore. Oricum, rata şomajului este cu mult peste ceea ce vedeţi în scripte, pentru că mulţi cetăţeni cu vârstă de muncă din România sunt raportaţi ca fiind ocupaţi în gospodărie. Rata reală a şomajului e foarte sus, e undeva la aproape 20% din cetăţenii aflaţi în vârstă de muncă".

Liderul BNS crede că "această problemă (a imigranţilor-n.r.) va deveni o problemă suplimentară la lunga listă de probleme de natură socială pe care România le are şi pe care n-a fost în stare să le rezolve în 25 de ani. Discutăm despre nişte cetăţeni care vin dintr-o altă cultură, oameni despre care Dumnezeu ştie ce nivel de pregătire profesională au şi ce pot face, oameni care cu siguranţă în valul doi vor cere reîntregirea familiilor şi o să ne trezim cum creşte numărul cetăţenilor veniţi de pe alte meleaguri. Integrarea lor socială, cultura, religia, toate astea înseamnă până la urmă costuri pe care va trebui să le suporte comunităţile de cetăţeni români. România nu este absolut deloc pregătită pentru aşa ceva (...). Pentru România e o provocare, pentru că România are propriile sale probleme interne şi nu puţine, foarte mari. Suntem complet nepregătiţi pentru a trata acest subiect".

Dumitru Costin spune că liderii sindicali nu sunt foarte entuziasmaţi de posibila venire în România a unor mii de refugiaţi, pentru că nu vor veni "ingineri şi specialişti", ci mai degrabă "muncitori necalificaţi": "Începem să plătim nişte note de plată pentru nişte eşecuri pe care le fac în politica externă atât UE, cât şi marile puteri ale lumii. Sincer să fiu, din discuţiile pe care le-am purtat cu mulţi din liderii cu care sunt în contact, nu există un entuziasm foarte mare, cu toate că românii sunt până la urmă un popor primitor. Însă sunt efectiv îngrijoraţi. Primim informaţii conform cărora doar 20% din acest val migrator este compus din femei, copii şi persoane în vârstă, 80% dintre ei sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani (...). Dacă o să ne trezim cu tineri de 18, 19, 20 de ani, mă îndoiesc că nivelul lor de pregătire profesională le va permite să ocupe alte locuri de muncă decât cele de lucrători necalificaţi, în general muncă brută (...). Nu cred că vor veni ingineri, tehnicieni, specialişti în nu ştiu ce domenii. Sunt oameni simpli".