Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fără interferon: tratamentul care vindecă hepatita C, şi în România

marinela_debu.jpg

Marinela Debu, preşedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice
Marinela Debu, preşedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice

Bolnavii de hepatită C din România ar urma să beneficieze gratuit de primul tratament care vindecă boala complet. Măsura ar intra în vigoare din octombrie – după un an de negocieri între reprezentanţii guvernului şi industria farma – şi după mai multe termene amânate.

Tratamentul inovativ fără interferon este unul dintre cele mai scumpe din lume şi a fost aprobat în urmă cu doi ani în Uniunea Europeană. De atunci, mai multe ţări l-au inclus pe lista tratamentelor gratuite. România ocupă primele locuri în Europa în ce priveşte prevalenţa hepatitei, iar numărul bolnavilor de ficat este în creştere. Președintele CNAS Vasile Ciurchea a anunţat că tratamentul nu se poate cumpăra individual de către pacient, iar programul susținut de Casă se va derula pe un an de zile, urmând să se continue negocierile. Pentru că de cele mai multe ori boala nu se manifestă, majoritatea persoanelor descoperă că sunt infectate cu virusul hepatitei după mulţi ani de la îmbolnăvire, când apar deja complicaţii. În România, anul trecut au murit 1.200 de persoane din cauza hepatitei C.

Marinela Debu, preşedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, explică la RFI ce ar însemna noul tratament.

Ce înseamnă măsura pentru bolnavii de hepatita C?

În primul rând înseamnă că începem să intrăm în rândul ţărilor civilizate din Europa. De la colegii noştri din Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Heptatice ştim că deja în Austria, Franţa, Germania, Scoţia, Polonia, Anglia, Spania, Italia, Slovenia, Ungaria a fost introdusă o formă de tratament fără interferon care vindecă boala. E o listă lungă, nu suntem în primele cinci ţări. Sunt state care acordă tratamentul pentru toţii bolnavii, altele care oferă acces doar celor care sunt în anumite stadii. Pentru noi este important că se va începe şi în România. Este un pas foarte mare după un an foarte greu. Să vedem acum primul pacient în tratament.

Ce presupune acest tratament fără interferon?

Aş vrea să subliniez că această moleculă nouă salvează vieţi. Sunt pacienţi pentru care asta era ultima speranţă, nu mai era nicio altă soluţie. Tratamentul se derulează pe o perioadă scurtă, fără efecte adverse şi înseamnă vindecare de o boală care nu era vindecabilă până acum. Aceşti pacienţi au în spatele lor familii şi în multe situaţii sunt susţinătorii financiari ai unor familii. Prin tratament, dai unei familii şansa de a trăi.

Care e rata de vindecare?

Potrivit studiilor, rata de vindecare se pare că ar fi undeva la 98%. Avem însă şi o durată a tratamentului redusă în acest caz: doar 12 săptămâni, adică trei luni. Ca şi comparaţie, tratamentele folosite până acum durau între 48 şi 72 de săptămâni. Rata de răspuns la tratament era la jumătate. Dincolo asta, efectele secundare erau nenumărate în cazul tratamentelor vechi. Sunt mulţi pacienţi care au fost absolut devastaţi de aceste reacţii negative.

Cea mai mare problemă în negocierile dintre Guvern şi producătorii medicamentului ar fi însă costul tratamentului.

Da, însă dacă au negociat bine s-ar putea să nu fie o diferenţă semnificativă. Să ne gândim şi la altceva: rata de răspuns, durata tratamentului şi costul efectelor adverse. Dacă le luăm în calcul, s-ar putea să avem surprize şi să constatăm că nu este mai scump.  

Spuneaţi că a fost un an foarte greu pentru bolnavii de hepatită. La ce vă referiţi?

În primul rând chiar la aceste negocieri pentru noul tratament. S-au făcut promisiuni încă din iarnă, apoi iarăşi în primăvară. De pildă, în aprilie se promitea că în prima săptămână după Paşte tratamentul va fi disponibil – dacă e să spun prima promisiune care îmi trece prin minte. Au fost nişte declaraţii care pentru pacientul care suferă şi care ştie că viaţa lui depinde de aceste decizii au adus un orizont de aşteptare, iar apoi au adus dezamăgire. Acesta a fost şi motivul pentru care noi am avut acţiuni de protest.

Care e rata de îmbolnăvire cu hepatită C în România?

Vorbim de cifre de prevalenţă. Asta nu înseamnă că toţi sunt depistaţi. Sunt atât de mulţi oameni care suferă de hepatită şi nu ştiu că au această boală. Vorbim de 500-600.000 de oameni care au hepatită virală de tip C. Majoritatea sunt nedepistaţi, nu ştim câţi au nevoie de tratament pe termen lung. Vor intra pe tratamentul nou doar cei care sunt în stadii avansate ale bolii – cei cu ciroză, cancer hepatic şi cei post-transplant. Noi sperăm să intre în tratament şi cei la care se observă agravarea bolii. Important este până la urmă că se începe, că începem să salvăm vieţi. În ultimele nouă luni nu s-a întâmplat asta. Sunt oameni care ar fi avut o şansă la vindecare, dar din păcate pentru ei şansa vine prea târziu.

Ascultă interviul: Marinela Debu, în dialog cu Ioana Haşu.
4553