Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Refugee Air: cel mai scurt drum al imigranţilor spre Suedia

refugeeair_hashtag_cmyk_1.jpg

Refugee air: cel mai scurt drum al imigranţilor spre Suedia
Image source: 
refugeeair.org

O parte din refugiaţii din Orientul Mijlociu care vor să meargă în Suedia ar putea avea în curand posibilitatea de zbura direct acolo. Doi antreprenori de la Stockholm tocmai au creat prima companie aeriană care îşi propune să transporte exclusiv solicitanţi de azil.

Chiar nu putem să stăm să ne uitam cum mor copii în timp ce traversează Mediterana în bărci arhipline. Şi nici nu putem fi de acord cu companiile aeriene care nu acceptă să transporte refugiaţi. Sunt firme private care se luptă să trimită oameni pe Lună aşa că e sigur că putem să îi şi ajutăm pe cei aflaţi în situaţii de urgenţă - acesta a fost mesajul transmis de oamenii de afaceri suedezi Susanne Najafi şi Emad Zand, fondatorii Refugee Air.

Noua companie aeriana este una non-profit şi îşi propune să închirieze avioane cu care să transporte în Suedia pasageri din taberele din ţările Orientului Mijlociu. Singura condiţie pentru ca aceştia să fie admişi la bord este să li se fi acordat deja statutul oficial de refugiaţi.

Deocamdată, directiva europeană nr. 51 din 2001 a determinat toate celelalte companii aeriene să refuze îmbarcarea celor care fug din zonele de conflict. Asta pentru că ea face transportatorul responsabil pentru cheltuielile generate de întoarcerea unei persoane pe care a adus-o în Europa şi care nu este primită în ţara de destinaţie pentru că nu are documentele în regulă.

În principiu, pasagerii care primesc calitatea de refugiat în baza conventţei de la Geneva nu cad sub incidenţa acestei reglementări, însă cum transportatorii aerieni sunt obligaţi să ia o hotărâre în 30 de secunde, în momentul check in -ului, aceştia preferă să îi respingă pe toţi cei care nu au viza pentru Uniunea Europeană.

Este motivul pentru care Refugee Air va definitiva lista pasagerilor cu mult înainte ca avioanele să decoleze, cu ajutorul organizaţiilor care lucreaza la faţa locului.

Emad Zand spune că ideea creării companiei i-a venit în momentul în care a văzut fotografia trupului băieţelului de 3 ani adus de valuri. Arăta exact ca mine la vârsta lui, a adăugat el.

Susanne Najafi i s-a alăturat vinerea trecută, după ce l-a văzut la televizor pe profesorul suedez Hans Rosling care a numit directiva europeană amintită mai înainte “apartheid”. Hans Rosling predă sănătate internaţională la Universitatea din Stockholm şi este autorul unor demonstraţii de politică şi relaţii internaţionale devenite virale pe internet.

Nu suntem naivi, au declarat fondatorii Refugee Air, ştim că un avion care aduce refugiaţi nu va face diferenţa, dar vrem să arătam sş celorlalte companii aeriene că există soluţii.

Cei doi au invitat SAS şi Norwegian, cele mai mare companii aeriene scandinave, să se alăture proiectului. Răspunsul acestora a fost că vor îmbarca refugiaţi imediat ce autorităţile vor da o hotărâre în acest sens.

Preţul unui bilet la Refugee Air se estimează a fi în jur de 300 de euro, însă el va fi plătit din donaţii.

Cât despre data primului zbor, creatorii Refugee Air au promis că nu va cădea prima zăpadă până când acesta va avea loc.

În ultimele lui numărul celor care solicită azil în Suedia este cu aproxmativ 80% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar o consecinţă a acestei creşteri puternice a numărului de imigranţi pare a fi aceea că, potrivit unui sondaj realizat de tabloidul Aftonbladet, partidul de extremă dreaptă Sverigedemokraterna a ajuns să fie a doua mare formaţiune politică suedeză, la doar trei procente distanţă de Partidul Social Democrat aflat la putere. 

Corespondenţa corespondentului RFI la Stockholm Constantin Dragan
957