
Social
Reuniune a ”Grupului de la Visegrad” al țărilor care se opun cotelor obligatorii de refugiați
migranti_ungaria_septembrie_2015.jpg

Țările Grupului de la Visegrad s-au opus cotelor de repartizare a imigranților propuse de Comisia Europeană și susținute de Germania, menite a asigura o distribuire solidară a 160.000 de refugiați. Guvernele țărilor Grupului de la Visegrad insistă ca Uniunea Europeană să încerce să rezolve problema crizei imigranților la rădăcina acesteia, să protejeze spațiul Schengen și să lupte împotriva traficului de imigranți.
Amintim că miercuri, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a cerut statelor comunitare să-și împartă de urgență primirea a 160.000 de refugiați care așteaptă în Italia, Grecia și Ungaria. Conform acestui plan, cele patru țări din Grupul de la Visegrad ar urma să primească mii de refugiați, dar mult mai puțini decât Germania, Franța și Spania.
Cancelarul german Angela Merkel a cerut o ”repartizare obligatorie” între toate statele și fără un plafon global. Ea a propus de asemenea o reuniune a G7 și a mai multor țări arabe pentru a debloca fonduri în favoarea refugiaților originari din Siria și instalați în tabere în țări vecine cu aceasta.
Pe acest fond, în Ungaria, ministerul de interne propune guvernului de la Budapesta declararea stării de urgență, ca urmare a fluxului masiv de imigranți care continuă să treacă frontiera dinspre Serbia. Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban spune că propunerea va discutată la ședința de guvern ce se va desfășura marțea viitoare.
Reprezentantul executivului a menționat că analizele structurilor de securitate ale executivului indică, în contextul valului de refugiați, o sporire a riscurilor reprezentate de crima organizată, precum și o creștere a riscului unor acțiuni teroriste. De aemenea, el a precizat că 15 septembrie este termenul limită până când trebuie finalizată secțiunea gardului din zona punctului de frontieră Roszke, la granița cu Serbia.
În ultimele 24 de ore încă aproximativ 5.000 de refugiați au sosit la granița dintre Serbia și Ungaria, un număr record pentru o singură zi. Potrivit estimărilor Crucii Roșii, este posibil ca în următoarele zece zile să ajungă în Ungaria alți circa 42.000 de refugiați.