Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11 septembrie în SUA – fără amenințări ”specifice și credibile” la ora actuală

În atentatele din 11 septembrie 2001 au murit peste 3.000 de oameni

Biroul Federal de Investigații din SUA nu a constatat vreo amenințare ”specifică și credibilă” la adresa Statelor Unite în perspectiva marcării a 14 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Directorul FBI, James Comey, susține că situația este calmă la ora actuală, iar americanii nu au a se teme de noi atentate teroriste. ”Nu există o amenințare specifică și credibilă referitoare la această aniversare. Dar, evident, există o serie de amenințări pe care noi continuăm să le supraveghem”, a spus Comey, făcând referire la activitățile rețelei teroriste Al-Qaida și ale grupării jihadiste Stat Islamic.

Prezent și el la conferința de presă pe tema siguranței naționale, șeful Agenției de Securitate Națională a SUA, amiralul Michael Rogers, a estimat că 11 septembrie ”este în mod clar o dată cu rezonanță pentru mulți oameni”.

”Auziți persoane care vorbesc despre această dată, dar eu nu aș spune că este atât de important ca ceea ce am putut vedea în ultimii 14 ani”, a afirmat Rogers.

Atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au cauzat moartea a circa 3.000 de persoane la New York și Washington.

În 2012, tot pe 11 septembrie, a fost comis un atentat contra consulatului SUA la Benghazi, oraș din nord-estul Libiei, în acest incident pierzându-și viața ambasadorul american Christopher Stevens și alte trei persoane.

Probleme cu ”terorismul intern”?

Poliția din statul Arizona, în sud-vestul SUA, este în alertă după o serie misterioasă de atacuri cu arme de foc asupra șoferilor pe autostradă, autoritățile descriind aceste atacuri drept ”terorism intern”.

De la finalul lunii august, în zona orașului Phoenix au avut loc 11 astfel de atacuri, cel mai recent înregistrându-se joi, când ținta a fost o semiremorcă, lovită de un glonț, potrivit poliției statale. Autoritățile susțin că deocamdată nu există nicio ipoteză privilegiată cu privire la originea atacurilor.

Într-unul dintre atacuri, o adolescentă a fost ușor rănită de cioburile geamului mașinii în care călătorea, spart de un glonț. În restul cazurilor nu s-au înregistrat victime.

Bart Graves, purtător de cuvânt al poliției statului Arizona, a precizat că autoritățile cred că la originea atacurilor s-ar putea afla mai mulți trăgători. În opinia sa, în rândul populației nu a apărut deocamdată un efect de panică în jurul acestei serii de incidente care aduc aminte de cazul lunetistului din Washington, din anul 2002. Atunci, John Allen Muhammad și complicele său, Lee Boyd Malvo, au terorizat zona orașului Washington și statele vecine trăgând din mașina lor în oameni la întâmplare. Zece persoane au fost ucise de cei doi.

Colonelul Frank Milstead, șeful serviciilor de siguranță publică din Arizona, s-a referit la atacurile începute pe 29 august folosind expresia ”terorism intern” și a promis o recompensă de 20.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la o arestare.