Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când va intra educaţia românească în secolul 21? Mircea Miclea: Când clasa politică se va vindeca de miopie electorală

Educaţia românească va putea fi reformată când clasa politică se va vindeca de miopie electorală. Declaraţia este făcută la RFI de fostul ministru al Învăţământului, Mircea Miclea, în contextul în care luni începe noul an şcolar. El crede pe de altă parte că elevii români învaţă multe lucruri inutile şi că materia trebuie adaptată secolului 21.

Mircea Miclea afirmă că "susţinerea reală pentru reformarea educaţiei din partea factorilor politici nu există. Ei au o miopie electorală, sunt interesaţi doar de acele măsuri care produc efecte până la următorul ciclu electoral. Educaţia nu poate produce efecte pe durata unui ciclu electoral, mă refer la efecte majore, ai nevoie de mai mult timp. Când vor ieşi din această logică mioapă, se vor interesa de educaţie".

În opinia sa, "sunt multe lucruri inutile care se învaţă în şcoala românească şi multe lucruri care ar fi utile şi care nu se învaţă în şcoala românească. Să vă dau un exemplu. Eu nu sunt specialist în matematici, dar vă pot da exemplul următor. Toţi oamenii folosesc statistica, au nevoie de statistică, pentru a înţelege ce înseamnă o corelaţie, ce înseamnă o medie, ce înseamnă o abatere standard, pentru că ai nevoie de aceste lucruri când îţi calculezi dobânda la bancă sau când te decizi dacă faci o asigurare de sănătate, când te decizi să faci o investiţie sau nu. Statistica însă nu se studiază în disciplina de matematica de pe parcursul anilor şcolari".

Mircea Miclea consideră că "nu s-a făcut o analiză a contextului actual al vieţii în care trăiesc elevii şi în care ei vor trăi şi a minţii lor, pentru că şi mintea lor s-a schimbat faţă de mintea generaţiilor anterioare, avem o minte a unei noi generaţii, generaţia digitală şi atunci toate conţinuturile curriculare ar trebui adaptate la această minte a copiilor care trăiesc în această lume".