Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria - stare de criză din cauza imigraţiei în masă

migranti_gard_ungaria.jpg

Refugiații care trec ilegal în Ungaria sunt arestați
Refugiații care trec ilegal în Ungaria sunt arestați
Sursa imaginii: 
Reuters

Guvernul maghiar a decretat stare de criză din cauza imigraţiei în masă, în două judeţe din sudul Ungariei, a anunţat purtătorul de cuvânt al cabinetului, citat de agenția MTI.

Măsurile pentru judeţele Bacs-Kiskun şi Csongrad intră în vigoare marţi la orele 12.30-13.00 (13.30-14.00, ora României), a precizat Zoltan Kovacs.

Ungaria şi-a înăsprit legislaţia împotriva migraţiei ilegale, astfel că de la miezul nopţii de luni spre marţi, traversarea ilegală a frontierelor ţării este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară.

Traficanţii de persoane riscă pedepse cu închisoarea mai dure decât înainte. De exemplu, cei care organizează astfel de operaţiuni riscă între zece şi 20 de ani de detenţie.

Conform noii legislaţii, avarierea gardului de la frontieră este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea sau expulzarea.

De asemenea, guvernul poate decreta stare de criză din cauza imigraţiei în masă, pentru o perioadă de până la şase luni.

Parlamentul va dezbate în curând un proiect care oferă armatei prerogative speciale în vederea protejării frontierei alături de poliţie şi biroul pentru imigraţie, după decretarea stării de criză din cauza imigraţiei. Parlamentul urmează să voteze legislaţia în ultima săptămână din septembrie.

Intrarea imigranților din Serbia în Ungaria este blocată complet la punctul oficial de trecere Roszke, după ce autoritățile ungare au instituit măsuri restrictive vizând limitarea afluxului de refugiați. Potrivit declarațiilor unor imigranți din Orientul Mijlociu, mulți provenind din zonele de conflict din Siria și Irak, polițiștii ungari au interzis trecerea la miezul nopții.

Poliția ungară a confirmat că acest punct de trecere a frontierei, precum și cel Asothalom, situat la 5 km distanță, au fost închise, dar începând cu ora locală 07:00.

”Această măsură a fost luată din cauza evoluției situației de partea sârbă a frontierei, unde nu sunt asigurate controale”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră, Laszlo Balazs, în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta.

El a dat asigurări că va fi luată în discuție redeschiderea punctele de trecere a frontiere ”dacă vor fi îndeplinite condițiile” necesare.

Poliția ungară a reținut marți dimineață nouă imigranți sirieni și șapte imigranți afgani pentru trecerea ilegală a gardului de la frontiera dintre Serbia și Ungaria, notează Reuters. Ei sunt acuzați că au forțat gardul de sârmă și au intrat în Ungaria, faptă care este sancționabilă în conformitate cu noile legi care au intrat în vigoare la miezul nopții.

Luni, un număr record de 9.380 de imigranți au reușit să treacă frontiera, conform datelor poliției.

Marți dimineață, circa 300 de persoane, printre care și copii, așteptau în fața punctului de trecere în speranța că va fi redeschis.

Unii imigranți au petrecut noaptea în circa 50 de corturi, distribuite de organizațiile umanitare, care le-au instalat chiar pe asfalt, pe două drumuri folosite de obicei de mașini pentru a trece frontiera.

Câțiva polițiști sârbi observau de la distanță situația fără a interveni, autoritățile de la Belgrad luând decizia să se implice cât mai puțin de la începutul crizei imigrației.

Poliția ungară a închis luni principalul punct de trecere, situat la doi kilometri mai la est, de-a lungul unei căi ferate.

De la instalarea de către Budapesta a gardului de sârmă ghimpată de-a lungul celor 175 de km de frontieră sârbo-ungară, trecerea pe calea ferate de la Roszke, lată de circa 40 de metri, devenise singurul punct de tranzit pentru aproape toți imigranții care intrau în Ungaria.

În acest loc, frontiera este ferm închisă de luni după-amiază, iar calea ferată este blocată cu ajutorul unui vagon de care a fost atașat un cadru metalic acoperit de sârmă ghimpată.

Marți, polițiștii ungari erau pe poziții, dar niciun imigrant nu a încercat acest traseu.

Reunite de urgență la Bruxelles, cele 28 de state membre ale UE nu au reușit luni seară să ajungă la un acord privind repartizarea obligatorie a 120.000 de refugiați, cerută săptămâna trecută de Comisia Europeană pentru a face față unei din cele mai mari crize migratorii din Europa după 1945.