Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Constantin Bălăceanu-Stolnici la RFI: Reacţiile europene în criza imigranţilor sunt emoţionale, chiar egoiste

constantin_balaceanu_stolnici_rfi_reactiile_europene_criza_imigrantilor_emotionale_egoiste.jpg

Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române
Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române

Problema imigranţilor este "puţintel exagerată" în România, declară într-un interviu la RFI Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române. Criza a provocat reacţii negative în Europa, pentru că problema e tratată emoţional, crede el. Constantin Bălăceanu-Stolnici mai spune că valul de imigranţi nu este suficient de mare în momentul de faţă, ca să schimbe fondul cultural al Europei, aşa cum se tem unii europeni.

Reporter: Cum aţi descrie ceea ce se întâmplă acum în Europa cu imigranţii din Orientul Mijlociu şi nordul Africii?

Constantin Bălăceanu-Stolnici: În primul rând, această chestiune a imigranţilor este o realitate socială, o realitate istorică ce impune o anumită gestionare a ei, gestionare care este foarte dificilă, din motive politice, economice şi emoţionale. Astfel de migraţii sunt foarte vechi. Nu uitaţi că populaţia din Europa provine din Orientul de Mijloc, marile migraţii care au început încă din Neolitic, deci fenomenul nu este nou. Contextul istoric este nou şi creează în populaţii anumite reacţii contradictorii. Pe de o parte, intervine imperativul solidarităţii umane. Cred că ăsta este elementul fundamental care este pus înainte în momentul de faţă, trebuie să ajutăm nişte oameni care se găsesc într-o situaţie foarte dificilă, din punct de vedere al propriei lor supravieţuiri. Dar după aceea, sunt consideraţii de ordin hai să spunem mai personale, mai egoiste, în care populaţiile văd acest lucru ca o invadare a unei noi mâini de lucru, o invadare a unui străin. Amândouă au conotaţii emoţionale şi din această cauză există şi acea reacţie negativă. În plus, se mai adaugă un element absolut conjunctural, teama că printre aceşti emigranţi se vor strecura şi elemente care aparţin fundamentalismului islamic, care este destul de agresiv.

 

Rep.: Se va modifica identitatea culturală a Europei, aşa cum se tem unele voci?

C.B.S.: Aici este un motiv de îngrijorare, dar cred că este un construct imaginar şi care este întreţinut de o anumită parte a presei, pentru că imigraţiile în Europa în momentul de faţă nu sunt suficient de mari, suficient de importante, ca să schimbe mentalităţile şi să schimbe fondul cultural. Sigur că dacă vor continua migraţiile acestea şi dacă va continua scăderea natalităţii populaţiilor europene, e posibil ca peste câteva decenii sau secole, să se producă o modificare în componenţa biologică şi în structura culturală a populaţiilor europene. Dar hotărârile şi deciziile care se iau astăzi sunt acestea: trebuie să predomine punctul de vedere emoţional legat de solidaritate sau trebuie să domine punctul de vedere emoţional legat de un fel de auto-apărare mai mult economică, decât culturală?

 

Rep.: Criza imigranţilor a provocat disensiuni majore. Cum credeţi că va evolua Europa pe acest fundal?

C.B.S.: Eu cred că problema se va rezolva şi se va rezolva încet-încet, pentru că se va trece peste conflictele acestea, care după părerea mea sunt minore şi ţin mai mult de o componentă emoţională, care este menajată de oamenii politici din motive electorale: hai să nu iau o dispoziţie care-i deranjează şi să nu mă voteze! Dar cred că până la urmă, punctul de vedere al Europei se va îndeplini şi emigranţii vor găsi un adăpost în Europa. Este normal într-o asemenea catastrofă.

 

Rep.: România ce ar trebui să facă?

C.B.S.: Cred că România nu este foarte-foarte implicată, fiindcă numărul este destul de redus, iar ei înşişi nu vor să rămână în România, nu sunt atraşi să rămână în România. Aşa că problema este după părerea mea puţintel exagerată în ţara noastră, dar este speculată de clasa politică pentru jocurile electorale, fiindcă se apropie un an electoral.

 

Rep.: Deci această cifră de şase mii de imigranţi nu vi se pare exagerată.

C.B.S.: Nu! La 18-20 de milioane de oameni...